OTYŁOŚĆ

to nie tylko nadmiar tkanki tłuszczowej

OTYŁOŚĆ

to nie tylko defekt estetyczny

OTYŁOŚĆ

to poważna choroba z 200 powikłaniami

O konferencji

Rozwój chorób cywilizacyjnych oraz starzejące się społeczeństwo sprawiają, że coraz częściej w gabinecie dietetycznym pojawiają się pacjenci z wieloma chorobami współistniejącymi. Problem wielochorobowości może dotyczyć nawet 25% osób dorosłych w Polsce, w tym większości pacjentów z chorobami układu krążenia. Kolejne dwie grupy pacjentów, u których często występują choroby współistniejące, to osoby z nowotworem oraz zaburzeniami metabolicznymi. Z kolei zaburzenia metaboliczne w istotnej mierze łączą się z chorobą otyłościową, która może skutkować aż 200 różnymi powikłaniami.

ROLA DIETETYKA W PROCESACH LECZENIA

Wsparcie dietetyczne pacjenta ze złożonym problemem medycznym wymaga wysokiej specjalizacji, a szczególne wątpliwości pojawiają się wtedy, gdy zachodzi kolizja między zaleceniami żywieniowymi dla poszczególnych chorób występujących jednocześnie.

Ze względu na korelację z chorobą otyłościową, jednym z podstawowych celów leczenia chorób metabolicznych jest redukcja masy ciała i zmniejszenie ryzyka powikłań oraz zapobieganie ponownemu wzrostowi masy ciała.


Jednocześnie, nieodłączną metodą leczenia w terapii chorób cywilizacyjnych jest leczenie żywieniowe, czyli właściwie dobrana dieta oraz suplementacja,
które uwzględniają indywidualne cechy metaboliczne pacjenta oraz schorzenia towarzyszące.

KONFERENCJA

  8  CZERWCA  2024

Waga niniejszego problemu oraz niekwestionowana rola dietetyka w aktualnie rekomendowanych procesach leczenia otyłości i zaburzeń metabolicznych skłoniły nas do dedykowania w całości tegorocznej konferencji przeglądowi współczesnych algorytmów dietetycznych i rekomendacji żywieniowych na 2024 rok. Jesteśmy przekonani, że to spotkanie oraz jego nowatorska formuła dostarczą Uczestnikom najwyższej jakości wiedzę i, jak co roku, niezapomniane wrażenia networkingowe.

Anna Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna magazynu Współczesna Dietetyka
Anna Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna magazynu
Współczesna Dietetyka

Szczegóły organizacyjne

   Zobacz certyfikat
  • Wydarzenie certyfikowane

    Nasza konferencja spełnia standardy etyczne wynikające z kodeksu dobrych praktyk INFARMA

Ogólnopolska Konferencja

Współczesna Dietetyka 2024

Trudne przypadki, najnowsze rekomendacje i aktualne zalecenia w zakresie dietoterapii

   Termin: 8 czerwca 2024

   Godziny: 9.00-18.00

MIEJSCE

Hotel Altus Poznań | Old Town
Poznań, ul. Św. Marcin 40

Program konferencji

W rym roku podczas konferencji w Poznaniu omówimy m.in:
Dietoterapię zaburzeń lipidowych i kardiologicznych z zastosowaniem nutraceutyków; kluczowe interakcje żywność-lek.

   

Nowe wytyczne 2024 w zakresie suplementacji (dla obojga partnerów) w okresie przedkoncepcyjnym oraz dla kobiet w ciąży i połogu.

   

Rolę mikrobioty jelitowej  i jej modyfikacji w regulacji energetycznej organizmu,
Write your awesome label here.
Najnowsze badania dotyczące roli kwasów omega-3 w chorobach przewlekłych.

   

Nowe algorytmy terapeutyczne w otyłości oraz chorobach współwystępujących.

   

Rekomendacje w zakresie stosowania diety roślinnej w IBS i SIBO.
  Szczegółowy program konferencji w przygotowaniu.  

Grono prelegentów

Mirosław Jarosz
prof. dr hab. n. med.

Profesor, doktor habilitowany nauk medycznych, Dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, wieloletni Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytutu Żywności i Żywienia. Lekarz, internista, gastroenterolog, wieloletni ekspert ds. żywienia, aktywności fizycznej i otyłości WHO, Komisji Europejskiej i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Beata Banaszewska
prof. dr hab. n. med.

Specjalista w położnictwie, ginekologii oraz endokrynologii ginekologicznej i rozrodczości, współautorka badania o wpływie probiotyków na zmniejszenie objawów w zespole policystycznych jajników (PCOS). Pani Profesor pracuje w Klinice Niepłodności i Endokrynologii Rozrodu Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, Centrum Diagnostyki i Leczenia Niepłodności. W swojej praktyce zawodowej zajmuje się szeroko obszarem leczenia PCOS.

Ewa Stachowska
prof. dr hab. n. med.

Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Doświadczenie zawodowe zdobyła m.in. w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu, Collegium Medicum UJ, Universidad de Navarra (Hiszpania), Strydehlyde University (Wielka Brytania). Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka PUM. Bada nowoczesne rozwiązania w dietoprofilaktyce i dietoterapii. Obecnie koncentruje się na badaniu mikrobioty jelitowej w kontekście żywienia osób z chorobami przewodu pokarmowego oraz niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby.

Aneta Kościołek
dr n. med.

Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.

Patrycja Szachta
dr n. biol. med.

Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała w trakcie studiów doktoranckich w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Autorka licznych publikacji medycznych w czasopismach polskich i zagranicznych oraz rozdziałów w monografiach naukowych. Dyrektor ds. naukowych w Centrum Medycznym Vitaimmun. Posiada wieloletnie praktyczne i teoretyczne doświadczenie z zakresu utajonych nadwrażliwości pokarmowych oraz zaburzeń mikroflory jelitowej.

Magdalena Obrzut
dr n. farm

Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum gdzie ukończyła studia magisterskie oraz obroniła z wyróżnieniem tytuł doktora nauk farmaceutycznych. Ukończyła studia podyplomowe z Dietetyki w Wyższej Szkole Promocji Zdrowia. Doświadczenia zawodowe zbierała m.in. odbywając staż w Royal Glasgow Infirmary w Szkocji. Szkoleniowiec oraz autorka publikacji, artykułów i książek z zakresu interakcji leków z pożywieniem oraz leczenia i suplementacji w chorobach metabolicznych, insulinooporności i nie tylko.

Pełną listę prelegentów opublikujemy wkrótce.

Grono prelegentów

Prof. dr hab. n. med.

Mirosław Jarosz

Profesor, doktor habilitowany nauk medycznych, Dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, wieloletni Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytutu Żywności i Żywienia. Lekarz, internista, gastroenterolog, wieloletni ekspert ds. żywienia, aktywności fizycznej i otyłości WHO, Komisji Europejskiej i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Prof. dr n. med.

Paweł Bogdański

Specjalista chorób wewnętrznych i hipertensjologii, certyfikowany lekarz lipidolog, Narodowy Specjalista Leczenia Otyłości Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością z ponad 20-letnim doświadczeniem klinicznym. Kierownik Katedry Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Redaktor Naczelny Forum Zaburzeń Metabolicznych, prezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Kardiodiabetologicznego. Autor ponad 300 publikacji naukowych z dziedziny otyłości, cukrzycy typu 2, zaburzeń lipidowych i nadciśnienia tętniczego.

Dr hab. n. med.

Monika Szulińska

Adiunkt w Katedrze i Zakładzie Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, sekretarz i jeden z założycieli PTLO, klinicystka zajmująca się leczeniem otyłości od 20 lat. Współautorka najnowszych „Zaleceń klinicznych dotyczących postępowania u chorych na otyłość 2022. Stanowisko PTLO”. Współorganizator ogólnopolskich konferencji naukowych dotyczących tematyki otyłości i zaburzeń metabolicznych. Autor ponad 200 publikacji naukowych z dziedziny otyłości, cukrzycy typu 2, zaburzeń lipidowych i nadciśnienia tętniczego. Wykładowca, aktywny uczestnik programów edukacyjnych i badawczych zarówno dla pacjentów jak i specjalistów.
Dr n. o zdrowiu

Matylda Kręgielska-Narożna

Dietetyk kliniczny, promotor zdrowia. Adiunkt w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Współautorka najnowszych „Zaleceń klinicznych dotyczących postępowania u chorych na otyłość 2022. Stanowisko PTLO”. W codziennej praktyce zajmuje się poradnictwem dietetycznym. Udziela kompleksowych porad żywieniowych w nadwadze, otyłości (w tym w czasie farmakoterapii oraz przed i po operacjach bariatrycznych), nadciśnieniu tętniczym, zaburzeniach metabolicznych. W praktyce łączy współczesną wiedzę akademicką i umiejętności psychodietetyczne. Konsultacje dietetyczne oparte są na podejściu skoncentrowanym na rozwiązaniach.
Dr n. med. i o zdrowiu

Agnieszka Surwiłło-Snarska

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW ze specjalizacją dietetyka oraz studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka. Pracuje jako dietetyk w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Członkini Szpitalnego Zespołu Żywieniowego. Członkini Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu.
Dr n. med.

Magdalena Jodkiewicz

Absolwentka kierunku dietetyka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na SGGW w Warszawie. Ukończyła Polską Szkołę Żywienia i Metabolizmu oraz kurs dla zespołów żywieniowych organizowane przez Polskie Towarzystwo Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Stopień naukowy doktora nauk medycznych oraz swoje wieloletnie doświadczenie zdobyła pracując jako dietetyk kliniczny w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, a obecnie pracuje w Narodowym Instytucie Zdrowia publicznego PZH - Państwowym Instytucie Badawczym.
Dr

Maria Brzegowy

Dietetyk i specjalista żywienia klinicznego. W obszarze jej zainteresowań zawodowych znajduje się przede wszystkim: chirurgia bariatryczna, wsparcie żywieniowe w chorobach nowotworowych, żywienie do- oraz pozajelitowe. Nauczyciel akademicki, dietetyk Narodowego Instytutu Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Krakowie, członek Zespołu Żywieniowego Szpitala.
Dr n. farm.

Joanna Pieczyńska

Absolwentka Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Swoje zainteresowania poszerzała na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, gdzie uzyskała tytuł doktora nauk farmaceutycznych w specjalności Bromatologia. Obecnie adiunkt w Katedrze i Zakładzie Bromatologii i Dietetyki Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. V-ce Przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Dietetyki oddziału wrocławskiego. Członek Towarzystwa Psychodietetyki.
Prof. dr hab. inż.

Monika Bronkowska

Na co dzień jest naukowcem i wykładowcą akademickim w Instytucie Nauk o Zdrowiu na Uniwersytecie Opolskim. Jest autorką wielu publikacji i monografii naukowych, książek popularno-naukowych, recenzentem i promotorem prac dyplomowych. Jest członkiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, wielu towarzystw naukowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Jest praktykującym dietetykiem i edukatorem w Poradni Dietetycznej - Akademia Diety.
Mgr

Natalia Szupryczyńska

Dietetyk, absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, doktorantka i asystent w Zakładzie Biochemii Żywienia w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Dietetyk w Krajowym Centrum  Hipercholesterolemii Rodzinnej. Wykładowca w WSZ w Gdańsku oraz edukator żywieniowy współpracujący ze Stowarzyszeniami i Fundacjami. Szczególnie interesuje się witaminami, dietoterapią w zaburzeniach lipidowych, chorobach nerek i żywieniem ciężarnych.
Dr n. o zdrowiu

Angelika Staszewska

Wykładowca akademicki, specjalistka w zakresie psychodietetyki i promocji zdrowia, z tytułem MBA dla kadr medycznych. Kierownik merytoryczny kierunku Psychodietetyka na studiach podyplomowych Uniwersytetu SWPS w Poznaniu i Krakowie. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i Uniwersytetu SWPS. Założycielka Poradni Psychodietetyki. Pracuje w interdyscyplinarnych zespołach specjalistów. Koordynator projektów edukacyjnych i szkoleniowych z obszaru zdrowia.
Dr n. biol. med.

Patrycja Szachta

Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała w trakcie studiów doktoranckich w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Autorka licznych publikacji medycznych w czasopismach polskich i zagranicznych oraz rozdziałów w monografiach naukowych. Dyrektor ds. naukowych w Centrum Medycznym Vitaimmun. Posiada wieloletnie praktyczne i teoretyczne doświadczenie z zakresu utajonych nadwrażliwości pokarmowych oraz zaburzeń mikroflory jelitowej.
Mgr

Katarzyna Kałaska

Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, studiów licencjackich i magisterskich na Wydziale Nauk o Zdrowiu, kierunku dietetyka. W zakresie jej największych zainteresowań zawodowych  znajduje się poradnictwo żywieniowe w chorobach autoimmunizacyjnych, alergiach i zaburzeniach mikroflory jelitowej. Współpracując z pacjentami w gabinecie, na szkoleniach czy warsztatach zazwyczaj zachęca do metody małych kroków, które długofalowo dają największe efekty zdrowotne. Obecnie pracuje jako Starsza Specjalistka ds. żywienia w Nestlé Polska S.A. gdzie wspiera m.in. programy edukacyjne dla pracowników oraz realizuje prace nad profilem żywieniowym produktów Nestlé i komunikacją związaną z produktem.
Mgr

Aleksandra Zator

Absolwentka Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Nysie, Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach oraz Uniwersytetu Humanistycznospołecznego we Wrocławiu. Dietetyk Kliniczny, Psychodietetyk, Trener Osobisty oraz Coach. Ciągle poszerza swoją wiedzę i zdobywa nowe umiejętności z zakresu żywienia człowieka. Odbyła również staż w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu oraz ukończyła Studium Dietetyczne w Ogólnopolskim Centrum Zaburzeń Odżywiania we Wrocławiu. Na co dzień prowadzi własny gabinet dietetyczny oraz jest ekspertem w MyBestPharm.

Koncepcja wydarzenia

Wydarzenie jest certyfikowane.
Liczba miejsc jest ograniczona.

Empty space, drag to resize