OTYŁOŚĆ

to nie tylko nadmiar tkanki tłuszczowej

OTYŁOŚĆ

to nie tylko defekt estetyczny

OTYŁOŚĆ

to poważna choroba z 200 powikłaniami

O Konferencji

Według badań Światowej Federacji Otyłości, w 2035 roku co czwarta osoba na świecie będzie zmagać się z chorobą otyłościową. Coraz częściej problem dotyczy także dzieci; w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat trzykrotnie wzrosła liczba młodych z nadwagą. Natomiast dane NFZ dotyczące osób dorosłych wskazują, że obecnie 68 proc. mężczyzn i 53 proc. kobiet ma nadmierną masę ciała. Na otyłość choruje zaś już 15,4 proc. dorosłych mężczyzn i 15,2 proc. dorosłych kobiet, czyli ok. 8 milionów osób (dane NIZP-PZH) .

Otyłość to choroba przewlekła o złożonych uwarunkowaniach, która charakteryzuje się tendencją do nawrotów i nie ustępuje samoistnie. Ponadto, badania potwierdzają, że choroba otyłościowa skutkuje aż 200 zaburzeniami i powikłaniami takimi, jak cukrzyca typu 2, zaburzenia kardiologiczne oraz zwiększenie ryzyka chorób nowotworowych.

ROLA DIETETYKA W ZESPOLE TERAPEUTYCZNYM

leczącym pacjenta z otyłością

Podstawowym celem leczenia choroby otyłościowej jest redukcja masy ciała oraz zmniejszenie ryzyka występowania powikłań otyłości, jak i terapia zaburzeń metabolicznych oraz zapobieganie ponownemu wzrostowi masy ciała.

Podczas konferencji omówimy najnowsze zalecenia dotyczące postępowania u chorych na otyłość, opracowane przez Polskie Towarzystwo Leczenia Otyłości (PTLO) na rok 2024.


Aktualne algorytmy leczenia otyłości uwzględniają w pierwszej kolejności działania dietetyczne, modyfikację stylu życia, dalej leczenie farmakologiczne, a w niektórych przypadkach także leczenie operacyjne. Na każdym etapie leczenia otyłości postępowanie niefarmakoogiczne nadal ma zastosowanie.


Istotną rolę w zespole terapeutycznym pełni dietetyk również w przypadku leczenia operacyjnego – w procesie prehabilitacji bariatrycznej, jak i wsparciu dietetycznym pacjentów po zabiegu.

KONFERENCJA

  19  października  2024
Waga niniejszego problemu oraz niekwestionowana rola dietetyka w procesie leczenia otyłości i jej powikłań, skłoniły nas do dedykowania kolejnej w tym roku konferencji, niniejszemu tematowi. Zaprosiliśmy ekspertów i specjalistów-praktyków na co dzień pracujących z pacjentami z chorobą otyłościową, do podzielenia się swoimi doświadczeniami i najnowszymi rozwiązaniami w dziedzinie. Jesteśmy przekonani, że to spotkanie dostarczy Uczestnikom najwyższej jakości wiedzę i, jak co roku, niezapomniane wrażenia networkingowe.
Anna Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna magazynu Współczesna Dietetyka
Anna Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna magazynu
Współczesna Dietetyka

Konferencja pod patronatem

Konferencja pod patronatem

Szczegóły organizacyjne

   Zobacz certyfikat
  • Wydarzenie certyfikowane

    Nasza konferencja spełnia standardy etyczne wynikające z kodeksu dobrych praktyk INFARMA

Ogólnopolska Konferencja

Współczesna Dietetyka o powikłaniach otyłości 2024

Najnowsze rekomendacje i zalecenia
w zakresie dietoterapii chorób będących następstwem otyłości

   Poznań

   Termin: 19 października 2024

   Godziny: 9.00-18.00

MIEJSCE

Hotel Altus Poznań | Old Town
Poznań, ul. Św. Marcin 40

Płatne parkingi w pobliżu hotelu:
- przy ul. Piekary
- w Galerii MM
- parking podziemny przy Placu Wolności



Program ramowy

może ulegać modyfikacji

I.

Najnowsze zalecenia dotyczące postępowania u chorych na otyłość z uwzględnieniem rekomendacji Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości na rok 2024

II.

Farmakoterapia otyłości 2024 w praktyce. Niefarmakologiczne metody leczenia choroby otyłościowej. Na co dietetyk powinien zwrócić uwagę

III.

Mikrobiota jelitowa i jej wpływ na redukcję masy ciała. Suplementacja w chorobie otyłościowej

IV.

Niefarmakologiczne zapobieganie i leczenie zaburzeń lipidowych oraz nadciśnienia tętniczego w kontekście nadwagi i otyłości

V.

Otyłość u chorego z nowotworem złośliwym – profilaktyka i leczenie

VI.

Apteczna ściema, czyli suplementy diety na odchudzanie w świetle badań naukowych

VII.

Rola składników przeciwzapalnych w terapii otyłości

VIII.

Regulacja hormonalna organizmu a choroba otyłościowa. Rola diety w zaburzeniach hormonalnych będących przyczyną oraz następstwem otyłości

IX.

Możliwości wykorzystania chromu we wspieraniu stabilnego poziomu cukru we krwi oraz kontroli masy ciała

X.

Opieka dietetyczna pacjenta z otyłością leczonego chirurgicznie – prehabilitacja oraz wsparcie po operacji bariatrycznej

XI.

Otyłość jako przedwczesne starzenie. Wskazania suplementacyjne

.

Powitanie uczestników

  • 9.00-9.05
dr hab. n. med.

Monika Szulińska

1.

Farmakoterapia otyłości 2024 w praktyce. Najnowsze zalecenia dotyczące postępowania u chorych na otyłość, opracowane przez PTLO na rok 2024

  • 9.05-9.40
dr n. med. i dr n. o zdr.

Adrian Kwaśny

2.

Niefarmakologiczne zapobieganie i leczenie zaburzeń lipidowych oraz nadciśnienia tętniczego w kontekście nadwagi i otyłości

  • 9.40-10.10
dr n. med. i dr n. o zdr.

Maja Czerwińska-Rogowska

3.

Otyłość u chorego z nowotworem złośliwym – profilaktyka i leczenie

  • 10.10-10.40
mgr

Monika Korólczyk-Kowalczyk

4.

Edukacja żywieniowa online jako wsparcie zespołu terapeutycznego – praktyczne narzędzia

  • 10.40-11.00

.

Przerwa

  • 11.00-11.30
prof. dr hab. n. med.

Magdalena Olszanecka- Glinianowicz

5.

Zaburzenia hormonalne a otyłość - fakty i mity

  • 11.30-12.00
dr n. med.

Aneta Kościołek

6.

Rola kwasów Omega 3 w chorobie otyłościowej

  • 12.00-12.30
dr n. farm.

Radosław Balwierz

7.

Apteczna ściema, czyli suplementy diety na odchudzanie w świetle badań naukowych

  • 12.30-13.10

.

Przerwa lunchowa

  • 13.10-13.50
dr n. med.

Aneta Kościołek

8.

Najnowsze rekomendacje leczenia otyłości - omówienie

  • 13.50-14.20
mgr

Halina Jurkowska

9.

Mikrobiom - system APUD, wpływ na otyłość

  • 14.20-14.50
prof. dr hab. n. med.

Ewa Stachowska

10.

Mikrobiota jelitowa i jej wpływ na redukcję masy ciała

  • 14.50-15.20
dr n. chem.

Marzena Wieczorkowska

11.

Otyłość jako przedwczesne starzenie. Wskazania suplementacyjne

  • 15.20-15.50

.

Przerwa

  • 15.50-16.10
prof. dr hab. n. med.

Ewa Stachowska

12.

Suplementacja w chorobie otyłościowej. Czy warto suplementować maślan w cukrzycy typu 2? Ogólnoustrojowe efekty suplementacji maślanem sodu

  • 16.10-16.40
mgr

Patrycja Pawelczyk

13.

Rola składników przeciwzapalnych w terapii otyłości

  • 16.40-17.10
mgr

Klara Głaz

14.

Możliwości wykorzystania chromu we wspieraniu stabilnego poziomu cukru we krwi oraz kontroli masy ciała

  • 17.10-17.40
mgr

Patrycja Przybylska

15.

Opieka dietetyczna pacjenta z otyłością leczonego chirurgicznie – prehabilitacja oraz wsparcie po operacji bariatrycznej

  • 17.40-18.00

.

Zakończenie konferencji

  • 18.00

Grono prelegentów

kolejni prelegenci pojawią się wkrótce

Ewa Stachowska
prof. dr hab. n. med.

Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Doświadczenie zawodowe zdobyła m.in. w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu, Collegium Medicum UJ, Universidad de Navarra (Hiszpania), Strydehlyde University (Wielka Brytania). Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka PUM. Bada nowoczesne rozwiązania w dietoprofilaktyce i dietoterapii. Obecnie koncentruje się na badaniu mikrobioty jelitowej w kontekście żywienia osób z chorobami przewodu pokarmowego oraz niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby.

Magdalena Olszanecka - Glinianowicz
prof. dr hab. n. med.

Kierownik Katedry Patofizjologii, Zakład Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości, Śląski Uniwersytet Medyczny, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Specjalista Chorób Wewnętrznych i specjalista Zdrowia Publicznego, posiada również certyfikat European Fellow of the Specialist Certification of Obesity Professional Education Światowego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Członek Rady Generalnej Europejskiego i Światowego Towarzystwa Badań nad Otyłością.


Monika Szulińska
dr hab. n. med.

Profesor Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, miejsce pracy - Katedra i Zakład Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej. Jeden z założycieli Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, aktualnie członek zarządu PTLO, współtwórczyni zaleceń dotyczących leczenia choroby otyłościowej. Klinicystka zajmująca się leczeniem otyłości od 20 lat, specjalistka chorób wewnętrznych oraz hipertensjologii. Wykładowczyni, aktywna uczestniczka programów edukacyjnych i badawczych zarówno dla pacjentów jak i specjalistów.

Adrian Kwaśny
dr n. med. i dr n. o zdr.

Dietetyk, nauczyciel akademicki, wielokrotny wykładowca na kongresach naukowych oraz szkoleniach. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskał na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii.  Od wielu lat pracuje jako dietetyk, a jego zainteresowania skupiają się wokół dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (European Society of Cardiology).

Maja Czerwińska-Rogowska
dr n. med. i dr n. o zdr.

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe (www.drmajaczerwinska.pl).

Aneta Kościołek
dr n. med.

Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.

Radosław Balwierz
dr n. farm.

Specjalizuje się w technologii postaci leku, zawodowo związany również z kosmetologią i dietetyką. Ukończył studia doktoranckie na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach (2011-2015), wcześniej, w latach 2005-2011, studia magisterskie na tym samym uniwersytecie, zakończone tytułem magistra farmacji.Redaktor książki: Farmakoterapia. Kiedy żywność ma znaczenia – interakcje leków z żywnością w praktyce dietetyka.

Marzena Wieczorkowska
dr n. chem.

Wiceprezes Zarządu ds. badań i rozwoju firmy Pharmena, gdzie łączy pasję naukową z pracą wdrożeniową. W latach 1998-2003 zaangażowana w działalność naukowo-badawczą w Międzyresortowym Instytucie Techniki Radiacyjnej Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej. W roku 2003 otrzymała tytuł doktora nauk chemicznych. W latach 1999-2002 beneficjentka Stypendium Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej. Absolwentka Politechniki Łódzkiej, Wydziału Chemicznego. Jej obszary specjalizacji to zdrowie metaboliczne, nutraceutyki, kosmetologia oraz długowieczność. 

Patrycja Przybylska
mgr

Pracuje w zespole leczenia żywieniowego Kliniki Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym - gdzie również wykonywane są operacje bariatryczne oraz zabiegi na układzie pokarmowym. W tym samym szpitalu w poradni Prehabilitacyjnej przygotowuje kilkudziesięciu pacjentów miesięcznie do operacji chirurgicznych. Zajmuje się również pracą z pacjentem po wyłonieniu stomii oraz po operacjach na układzie pokarmowym (gastrektomia, resekcja jelit, nowotwory układu pokarmowego).

Patrycja Pawelczyk
mgr

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Lublinie. Ukończyła również studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka na SWPS. Obecnie studiuje psychologię na Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Warszawie.W trakcie swojej kariery pracowała z pacjentami zarówno w obszarze dietetyki klinicznej, jak i psychodietetyki. Szczególnie interesuje się wspomaganiem leczenia dietetycznego w przebiegu zaburzeń hormonalnych oraz nieprawidłowej relacji z jedzeniem.

Klara Głaz
mgr

Dietetyk o wieloletnim doświadczeniu w pracy z pacjentami, wykładowca i autorka artykułów. Jako wykładowca, dzieli się wiedzą na temat zdrowego stylu życia, suplementacji dostosowanej do sposobu odżywiania i indywidualnych potrzeb organizmu. Szczególny obszar zainteresowań to rola selenu w wspieraniu organizmu oraz aspekty związane z jakością i bezpieczeństwem suplementów diety. Jako autorka artykułów, stara się przekazywać wiedzę na temat żywienia i zdrowego stylu życia, kierowaną do pacjentów oraz specjalistów związanych z ochroną zdrowia. Autorka analizy zawartości selenu w orzechach brazylijskich w Polsce.

Halina Jurkowska
mgr

Certyfikowany specjalista Medycyny Anti-Age. W 2017 roku ukończyła zaawansowane szkolenie Syberyjskiego Państwowego Uniwersytetu Medycznego – Ministerstwo Zdrowia FR pod kierownictwem profesor dr. n. med. Larysy Stiepanownej Sotnikowej. Od 2015 r. wdraża na terenie Polski i Unii Europejskiej wiedzę naukową i badawczą przy współpracy z Instytutem Biolit z Tomska i pracownikami naukowymi Syberyjskiego Uniwersytetu Medycznego w Tomsku. Prowadzi szkolenia dla farmakologów, specjalistów medycyny naturalnej oraz wykłady dla studentów Instytutu Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych.

Monika Korólczyk-Kowalczyk
mgr

Dietetyk, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Swoje doświadczenie zdobywała pracując w Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWiA w Klinice Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii w pododdziale Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit oraz w prywatnych klinikach. Współautorka publikacji naukowych. Ekspert dziedzinowy edukacji żywieniowej dzieci i dorosłych w projektach Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Edukacji i Nauki. Nieustannie poszerza i aktualizuje swoją wiedzę uczestnicząc w licznych konferencjach i szkoleniach o tematyce związanej z  żywieniem człowieka zdrowego i chorego. Jej głównym obszarem zainteresowań są choroby zapalne jelit.

Uczestnicy

Do udziału w Konferencji zapraszamy

dietetyków oraz lekarzy, w szczególności lekarzy POZ, którym zależy na przełożeniu najnowszych rekomendacji i aktualnych zaleceń w zakresie dietoterapii na codzienną praktykę zawodową.

Patronat merytoryczny

Patron Honorowy Konferencji

Patronat medialny

Bilety

II pula biletów

*zł 299 netto
367,77 brutto
Zarezerwuj swój bilet w przedsprzedaży z drugiej puli tańszych biletów - z możliwością rezygnacji do 30 dni przed Konferencją..
*Oferta ograniczona czasowo - tylko 50 biletów
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
  • Prezentacje i materiały konferencyjne
  • Poczęstunek kawowy
  • Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
  • Pakiet zniżek od partnerów
  • Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
  • Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją

III pula biletów

*zł 329 netto
404,67 brutto
Zarezerwuj swój bilet w przedsprzedaży z puli tańszych biletów - z możliwością rezygnacji do 30 dni przed Konferencją.
*Oferta ograniczona czasowo - tylko 50 biletów
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
  • Prezentacje i materiały konferencyjne
  • Poczęstunek kawowy
  • Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
  • Pakiet zniżek od partnerów
  • Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
  • 30-dniowy dostęp do nagrań z wystąpień wszystkich prelegentów*.
* Nagrania zostaną udostępnione w ciągu 7 dni po Konferencji

Cena regularna

*zł 399 netto
490,77 brutto
Jeśli wolisz poczekać, możesz zakupić bilet później, w wyższej cenie.
*Oferta dostępna po wyczerpaniu tańszej puli biletów
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
  • Prezentacje i materiały konferencyjne
  • Poczęstunek kawowy
  • Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
  • Pakiet zniżek od partnerów
  • Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
  • 30-dniowy dostęp do nagrań z wystąpień wszystkich prelegentów*.
* Nagrania zostaną udostępnione w ciągu 7 dni po Konferencji