O Konferencji
Według badań Światowej Federacji Otyłości, w 2035 roku co
czwarta osoba na świecie będzie zmagać się z chorobą otyłościową. Coraz
częściej problem dotyczy także dzieci; w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat
trzykrotnie wzrosła liczba młodych z nadwagą. Natomiast dane NFZ dotyczące osób
dorosłych wskazują, że obecnie 68 proc. mężczyzn i 53 proc. kobiet ma nadmierną
masę ciała. Na otyłość choruje zaś już 15,4 proc. dorosłych mężczyzn i 15,2
proc. dorosłych kobiet, czyli ok. 8 milionów osób (dane NIZP-PZH) .
ROLA DIETETYKA W ZESPOLE TERAPEUTYCZNYM
Podstawowym celem leczenia choroby otyłościowej jest redukcja
masy ciała oraz zmniejszenie ryzyka występowania powikłań otyłości, jak i
terapia zaburzeń metabolicznych oraz zapobieganie ponownemu wzrostowi masy
ciała.
Podczas konferencji omówimy najnowsze zalecenia dotyczące
postępowania u chorych na otyłość, opracowane przez Polskie Towarzystwo
Leczenia Otyłości (PTLO) na rok 2024.
Aktualne algorytmy leczenia otyłości uwzględniają w pierwszej
kolejności działania dietetyczne, modyfikację stylu życia, dalej leczenie
farmakologiczne, a w niektórych przypadkach także leczenie operacyjne. Na
każdym etapie leczenia otyłości postępowanie niefarmakoogiczne nadal ma
zastosowanie.
Istotną rolę w zespole terapeutycznym pełni dietetyk również w przypadku leczenia operacyjnego – w procesie prehabilitacji bariatrycznej, jak i wsparciu dietetycznym pacjentów po zabiegu.
KONFERENCJA
Szczegóły organizacyjne
-
Wydarzenie certyfikowane
Nasza konferencja spełnia standardy etyczne wynikające z kodeksu dobrych praktyk INFARMA
Program ramowy
może ulegać modyfikacji
Grono prelegentów
kolejni prelegenci pojawią się wkrótce
Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Doświadczenie zawodowe
zdobyła m.in. w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu, Collegium
Medicum UJ, Universidad de Navarra (Hiszpania), Strydehlyde University (Wielka
Brytania). Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka PUM. Bada nowoczesne
rozwiązania w dietoprofilaktyce i dietoterapii. Obecnie koncentruje się na badaniu mikrobioty jelitowej w kontekście żywienia osób z
chorobami przewodu pokarmowego oraz niealkoholowej choroby stłuszczeniowej
wątroby.
Kierownik Katedry Patofizjologii, Zakład Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości, Śląski Uniwersytet Medyczny, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Specjalista Chorób Wewnętrznych i specjalista Zdrowia Publicznego, posiada również certyfikat European Fellow of the Specialist Certification of Obesity Professional Education Światowego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Członek Rady Generalnej Europejskiego i Światowego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Profesor Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, miejsce pracy - Katedra i Zakład Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej. Jeden z założycieli Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, aktualnie członek zarządu PTLO, współtwórczyni zaleceń dotyczących leczenia choroby otyłościowej. Klinicystka zajmująca się leczeniem otyłości od 20 lat, specjalistka chorób wewnętrznych oraz hipertensjologii. Wykładowczyni, aktywna uczestniczka programów edukacyjnych i badawczych zarówno dla pacjentów jak i specjalistów.
Dietetyk, nauczyciel akademicki, wielokrotny wykładowca na kongresach naukowych oraz szkoleniach. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskał na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii. Od wielu lat pracuje jako dietetyk, a jego zainteresowania skupiają się wokół dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (European Society of Cardiology).
Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe (www.drmajaczerwinska.pl).
Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.
Specjalizuje się w technologii postaci leku, zawodowo związany również z kosmetologią i dietetyką. Ukończył studia doktoranckie na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach (2011-2015), wcześniej, w latach 2005-2011, studia magisterskie na tym samym uniwersytecie, zakończone tytułem magistra farmacji.Redaktor książki: Farmakoterapia. Kiedy żywność ma znaczenia – interakcje leków z żywnością w praktyce dietetyka.
Wiceprezes Zarządu ds. badań i rozwoju firmy Pharmena, gdzie łączy pasję
naukową z pracą wdrożeniową. W latach 1998-2003 zaangażowana w działalność
naukowo-badawczą w Międzyresortowym Instytucie Techniki Radiacyjnej Wydziału
Chemicznego Politechniki Łódzkiej. W roku 2003 otrzymała tytuł doktora nauk
chemicznych. W latach 1999-2002 beneficjentka Stypendium Fundacji na Rzecz
Nauki Polskiej. Absolwentka Politechniki Łódzkiej, Wydziału
Chemicznego. Jej obszary specjalizacji to zdrowie metaboliczne,
nutraceutyki, kosmetologia oraz długowieczność.
Pracuje w zespole leczenia żywieniowego Kliniki Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym - gdzie również wykonywane są operacje bariatryczne oraz zabiegi na układzie pokarmowym. W tym samym szpitalu w poradni Prehabilitacyjnej przygotowuje kilkudziesięciu pacjentów miesięcznie do operacji chirurgicznych. Zajmuje się również pracą z pacjentem po wyłonieniu stomii oraz po operacjach na układzie pokarmowym (gastrektomia, resekcja jelit, nowotwory układu pokarmowego).
Absolwentka
Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Lublinie. Ukończyła również studia
podyplomowe na kierunku Psychodietetyka na SWPS. Obecnie studiuje psychologię
na Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Warszawie.W trakcie swojej kariery
pracowała z pacjentami zarówno w obszarze dietetyki klinicznej, jak i
psychodietetyki. Szczególnie interesuje się wspomaganiem leczenia dietetycznego
w przebiegu zaburzeń hormonalnych oraz nieprawidłowej relacji z jedzeniem.
Dietetyk o wieloletnim doświadczeniu w pracy z pacjentami, wykładowca i autorka artykułów. Jako wykładowca, dzieli się wiedzą na temat zdrowego stylu życia, suplementacji dostosowanej do sposobu odżywiania i indywidualnych potrzeb organizmu. Szczególny obszar zainteresowań to rola selenu w wspieraniu organizmu oraz aspekty związane z jakością i bezpieczeństwem suplementów diety. Jako autorka artykułów, stara się przekazywać wiedzę na temat żywienia i zdrowego stylu życia, kierowaną do pacjentów oraz specjalistów związanych z ochroną zdrowia. Autorka analizy zawartości selenu w orzechach brazylijskich w Polsce.
Certyfikowany
specjalista Medycyny Anti-Age. W 2017 roku ukończyła zaawansowane szkolenie
Syberyjskiego Państwowego Uniwersytetu Medycznego – Ministerstwo Zdrowia FR pod
kierownictwem profesor dr. n. med. Larysy Stiepanownej Sotnikowej. Od 2015 r.
wdraża na terenie Polski i Unii Europejskiej wiedzę naukową i badawczą przy
współpracy z Instytutem Biolit z Tomska i pracownikami naukowymi Syberyjskiego
Uniwersytetu Medycznego w Tomsku. Prowadzi szkolenia dla farmakologów,
specjalistów medycyny naturalnej oraz wykłady dla studentów Instytutu Zielarstwa
Polskiego i Terapii Naturalnych.
Dietetyk,
ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Swoje doświadczenie zdobywała
pracując w Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWiA w Klinice Chorób Wewnętrznych i
Gastroenterologii w pododdziale Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit
oraz w prywatnych klinikach. Współautorka publikacji naukowych. Ekspert
dziedzinowy edukacji żywieniowej dzieci i dorosłych w projektach Ministerstwa
Zdrowia i Ministerstwa Edukacji i Nauki. Nieustannie poszerza i aktualizuje
swoją wiedzę uczestnicząc w licznych konferencjach i szkoleniach o tematyce
związanej z żywieniem człowieka zdrowego i chorego. Jej głównym obszarem
zainteresowań są choroby zapalne jelit.
Do udziału w Konferencji zapraszamy
Patronat medialny
Bilety
II pula biletów
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
III pula biletów
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
30-dniowy dostęp do nagrań z wystąpień wszystkich prelegentów*.
Cena regularna
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
30-dniowy dostęp do nagrań z wystąpień wszystkich prelegentów*.