Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka
-
Dostęp na 90 dni
-
17 lekcji
-
4 godziny wideowykładów
-
19 materiałów tekstowych (schematów, publikacji, prezentacji)
-
Certyfikat ukończenia kursu
-
15 pytań testowych
Zespół metaboliczny rozumiany jako współistnienie
otyłości wraz z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz lipidowej i/lub
nadciśnieniem tętniczym, dotyka już 33% kobiet oraz 39% mężczyzn w Polsce. Występowanie
u pacjenta ZM znacząco wpływa na wzrost ryzyka sercowo-naczyniowego, które jest
najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce (NIZP-PZH 2020).
Celem niniejszego kursu jest nabycie umiejętności pracy z pacjentem z zespołem metabolicznym oraz skuteczne wsparcie leczenia farmakologicznego poprzez odpowiednio dobrane metody niefarmakologiczne.
Celem niniejszego kursu jest nabycie umiejętności pracy z pacjentem z zespołem metabolicznym oraz skuteczne wsparcie leczenia farmakologicznego poprzez odpowiednio dobrane metody niefarmakologiczne.
-
Czego nauczysz się podczas kursu:
- rozpoznawać u pacjenta zespół metaboliczny, aby wspomóc go w zmniejszeniu ryzyka sercowo-naczyniowego
- dopasować model żywieniowy w zależności od składowych ZM
- opracować elementy dietoterapii tak, aby uniknąć
- interakcji z lekami stosowanymi przy ZM interpretować wyniki badań i monitorować efekty dietoterapii
- suplementować osobę z ZM w zależności od występujących składowych zespołu
- dopasować strategię postępowania dietetycznego w przypadku decyzji o chirurgicznym leczeniu otyłości
Ten kurs obejmuje:
Dni dostępu
Lekcji
Godziny wykładów video
Materiałów tekstowych
Certyfikat ukończenia kursu
Pytań testowych
Patronat honorowy
Partnerzy
Prowadzące
Matylda Kręgielska-Narożna
Dietetyk
kliniczny, promotor zdrowia. Adiunkt w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń
Metabolicznych i Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola
Marcinkowskiego w Poznaniu. Współautorka najnowszych „Zaleceń klinicznych
dotyczących postępowania u chorych na otyłość 2022. Stanowisko PTLO”. W
codziennej praktyce zajmuje się poradnictwem dietetycznym. Udziela
kompleksowych porad żywieniowych w nadwadze, otyłości (w tym w czasie
farmakoterapii oraz przed i po operacjach bariatrycznych), nadciśnieniu
tętniczym, zaburzeniach metabolicznych. W praktyce łączy współczesną wiedzę
akademicką i umiejętności psychodietetyczne. Konsultacje dietetyczne oparte są
na podejściu skoncentrowanym na rozwiązaniach.
Monika
Szulińska
Adiunkt
w Katedrze i Zakładzie Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki
Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, sekretarz i jeden z założycieli
PTLO, klinicystka zajmująca się leczeniem otyłości od 20 lat. Współautorka
najnowszych „Zaleceń klinicznych dotyczących postępowania u chorych na otyłość
2022. Stanowisko PTLO”. Współorganizator ogólnopolskich konferencji
naukowych dotyczących tematyki otyłości i zaburzeń metabolicznych. Autor ponad
200 publikacji naukowych z dziedziny otyłości, cukrzycy typu 2, zaburzeń
lipidowych i nadciśnienia tętniczego. Wykładowca, aktywny uczestnik programów
edukacyjnych i badawczych zarówno dla pacjentów jak i specjalistów.
Program kursu
01. Rola otyłości w zespole metabolicznym
W tej
części kursu poznasz podstawowe zagadnienia dotyczące zespołu metabolicznego
oraz roli otyłości w jego powstawaniu. Prezentujemy również analizę wpływu
zespołu metabolicznego na powikłania sercowo naczyniowe.
-
Zespół metaboliczny - czy istotne jest jego wyodrębnienie?
-
Patomechanizm powstawania zespołu metabolicznego
-
Główne składowe zespołu metabolicznego
-
Rozpowszechnienie występowania Zespołu Metabolicznego
-
Wpływ nadmiaru tkanki tłuszczowej na występowanie powikłań otyłości
02. Fenotypy
otyłości a zespół metaboliczny
W tej
lekcji poznasz charakterystykę najważniejszych fenotypów otyłości oraz ich
powiązania z zespołem metabolicznym.
-
Charakterystyka fenotypu TOFI
-
Charakterystyka fenotypu FOTI
-
Charakterystyka fenotypu MONW
-
Powiązanie fenotypów otyłości z zespołem metabolicznym
-
Czy pacjent z prawidłową masą ciała może mieć ZM a osoba z otyłością może go nie mieć?
03. Kryteria
rozpoznania ZM. Cukrzyca i dyslipidemia
W
lekcji trzeciej poznasz najważniejsze kryteria rozpoznania Zespołu
Metabolicznego. Ponadto zdobędziesz wiedzę na temat roli cukrzycy i aterogennej
dyslipidemii jako składowych zespołu metabolicznego.
Najważniejsze
zagadnienia:
-
Kryteria rozpoznania ZM
-
Kryteria rozpoznania cukrzycy
-
Objawy sugerujące hiperglikemię i grupy ryzyka cukrzycy
-
Definicja aterogennej dyslipidemii
-
Lipoproteiny, a zespół metaboliczny
-
Wtórne przyczyny hipertriglicerydemi
-
Leczenie aterogennej dyslipidemii
04. Składowe
Zespołu Metabolicznego a ryzyko rozwoju powikłań sercowo-naczyniowych
W tej
części kursu poznasz charakterystykę najczęstszych chorób współwystępujących z
zespołem metabolicznym. Dowiesz się jakie są kryteria rozpoznania
poszczególnych składowych i jakie jest ich powiązanie z zespołem metabolicznym.
-
Które i ile chorób współistniejących świadczy o występowaniu ZM?
-
Nadciśnienie tętnicze - kryteria rozpoznania i leczenie
-
MAFLD jako składowa ZM
-
Niewydolność serca z zachowaną frakcją wyrzutową-definicja, rozpoznanie
-
Obturacyjny bezdech senny jako element ZM
-
PCOS a ZM
-
Składowe ZM a ryzyko powstania powikłań sercowo-naczyniowych
05. Algorytm
diagnostyczny a farmakoterapia
W tej
części zdobędziesz wiedzę z zakresu algorytmu diagnostycznego zespołu
metabolicznego. Ponadto poznasz najważniejsze strategie postępowania
farmakologicznego w poszczególnych składowych ZM.
-
Kryteria – badania – ocena. W jaki sposób interpretować wyniki badań wstępnych i monitorować efekty terapii?
-
Najważniejsze cele terapeutyczne w ZM
-
Jak wygląda algorytm terapeutyczny w zależności od składowych ZM?
06. Podstawy
pracy dietetyka z pacjentem z ZM
W tej
części dowiesz się jakie są podstawowe strategie i cele pracy dietetyka z pacjentem z Zespołem
Metabolicznym.
-
Otyłość i nadwaga w świetle rekomendacji i badań
-
Zalecenia w leczeniu pacjentów żywieniowych chorujących na otyłość
-
Schemat pracy z pacjentem w czasie terapii żywieniowej
-
Aktywność fizyczna jako element strategii niefarmakologicznego leczenia ZM
07. Modele
żywieniowe w cukrzycy i stanie przedcukrzycowym
Podczas
tej lekcji zapoznasz się z kompleksowymi strategiami dietoterapii zalecane w
cukrzycy i stanie przedcukrzycowym u pacjentów z ZM.
-
Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą według aktualnych wytycznych
-
Najistotniejsze elementy dietoterapii pacjenta z cukrzycą i stanem przedcukrzycowym
-
Na jakie składniki odżywcze powinniśmy zwrócić szczególną uwagę u pacjentów z cukrzycą?
08. Modele
żywieniowe w zaburzeniach lipidowych i nadciśnieniu tętniczym
W tej
lekcji dowiesz się jak zaplanować strategię żywieniową u pacjentów z zespołem
metabolicznym i współistniejącymi zaburzeniami lipidowymi i nadciśnieniem
tętniczym.
-
Zaburzenia lipidowe - co mówią rekomendacje i badania?
-
Podział lipoprotein
-
Wpływ poszczególnych zmian stylu życia na stężenie lipidów
-
Szczegółowe zalecenia żywieniowe w przypadku zaburzeń lipidowych
-
Nadciśnienie tętnicze w świetle rekomendacji i badań
-
Szczegółowa analiza wytycznych dietetycznych u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym
09. Modele
żywieniowe w MAFLD i PCOS
Podczas
tej lekcji poznasz najważniejsze strategie żywieniowe rekomendowane w MAFLD i
PCOS.
-
MAFLD - co mówią badania i wytyczne?
-
Zmiany stylu życia w MAFLD
-
PCOS - zalecenia żywieniowe na podstawie najnowszych badań naukowych
10. Modele
żywieniowe w pozostałych składowych ZM
W tej
części dowiesz się jakie stosować strategie dietetyczne w innych chorobach współtowarzyszących
zespołowi metabolicznemu.
-
Zalecenia żywieniowe w obturacyjnym bezdechu sennym
-
Hiperurykemia a zespół metaboliczny
-
Zalecenia żywieniowe w upośledzonej funkcji nerek
11. Stan
zapalny a Zespół Metaboliczny
W tej
lekcji zdobędziesz wiedzę na temat powiązania stanu zapalnego z Zespołem
Metabolicznym. Ponadto dowiesz się jakie produkty mają charakter pro- i
przeciwzaplne.
-
Związek pomiędzy stanem zapalnym a zespołem metabolicznym
-
Produkty o działaniu przeciw - i prozapalnym
-
Czy mleko może być stosowane w diecie przeciwzapalnej?
12. Suplementacja
w zespole metabolicznym - część 1
W tej
części dowiesz się jak dobierać suplementację u pacjenta z zespołem
metabolicznym. Jakie suplementy mają znaczenie dla wsparcia dietoterapii w
zależności od chorób współistniejących?
-
Podstawy suplementacji
-
Zastosowanie Inozytolu w ZM
-
Berberyna - kuzynka metforminy a Zespół Metaboliczny
13. Suplementacja
w zespole metabolicznym - część 2
W tej
części dowiesz się jak dobierać suplementację u pacjenta z zespołem metabolicznym.
Jakie suplementy mają znaczenie dla wsparcia dietoterapii w zależności od
chorób współistniejących?
-
Zastosowanie suplementacji w zespole metabolicznym
-
Wpływ poszczególnych suplementów na składowe ZM
-
Zastosowanie czerwonego sfermentowanego ryżu, zielonej herbaty oraz ekstraktu z nasion fasoli
14. Farmakoterapia
W tej
części dowiesz się jaki wpływ ma stosowanie farmakoterapii u pacjentów z
zespołem metabolicznym na dietetyczne prowadzenie pacjentów.
-
Czy farmakoterapię warto łączyć z dietą?
-
Farmakoterapia a edukacja żywieniowa
-
Skutki uboczne leków - jak zapewnić wsparcie żywieniowe?
15. Bariatria
W tej
lekcji poznasz postępowanie dietetyczne w przypadku chirurgicznego leczenia
otyłości. Dowiesz się w jaki sposób wspomóc pacjenta przed i po operacji
bariatrycznej.
-
Postępowanie w przygotowaniu pacjenta do operacji bariatrycznej
-
Rola dietetyka w pracy z pacjentem po operacji bariatrycznej
-
Jak zapewnić wsparcie żywieniowe pacjentom bariatrycznym?
16. Case
study
W tej
części kursu omówisz i poznasz strategie dietetyczne na podstawie konkretnych
przypadków pacjentów z zespołem metabolicznym i innymi chorobami
współistniejącymi.
17. Zespół
metaboliczny w pytaniach i odpowiedziach
W
ostatniej części kursu nasz dietetyk Dr n. o zdr. Matylda Kręgielska
odpowie na najczęstsze pytania dotyczące zespołu metabolicznego.
-
Jakie przyprawy będą bezpieczne w diecie przeciwzapalnej?
-
Czy DNA moczanowa zawsze wiąże się z większym ryzykiem zaburzeń metabolicznych?
-
Jakie jest połączenie między dysbiozą jelitową, a zespołem metabolicznym?
-
Czy są znane jakieś interakcje ekstraktu z nasion fasoli białej z lekami i/lub żywnością?
Weź udział w kursie
Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka
Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie