Żywienie pacjentów onkologicznych w praktyce klinicznej

Kwasy omega-3 we wsparciu masy mięśniowej i redukcji powikłań
  • Termin: 14 października 2025 r.
  • Godzina: 19:00
Write your awesome label here.
Szczegóły kursu
  • Prelegenci: mgr Ula Oskwarek
  • Certyfikat: imienny
  • Czas szkolenia: ok. 90 min
Empty space, drag to resize
Dla kogo jest to szkolenie?
Webinar skierowany jest do dietetyków klinicznych, dietetyków pracujących w poradniach, szpitalach i praktykach prywatnych, a także studentów dietetyki, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat praktycznego wykorzystania kwasów omega-3 w diecie pacjentów onkologicznych.
Empty space, drag to resize
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu szkolenia.

Szczegóły kursu

Empty space, drag to resize

Czego dowiesz się na szkoleniu?

Jakie zagrożenia żywieniowe wiążą się z chorobą nowotworową 

i dlaczego w diecie pacjentów onkologicznych nie tylko „kalorie muszą się zgadzać”.

Jak radzić sobie z dolegliwościami,

które zgłasza pacjent - co zalecać, a czego unikać przy biegunkach, zaparciach, nudnościach, zaburzeniach smaku i zapachu.

Dlaczego kwasy omega-3 (EPA i DHA) 

powinny być stałym elementem diety pacjenta onkologicznego?

Czy mamy jasne rekomendacje 

dotyczące stosowania kwasów omega-3 u pacjentów onkologicznych?

Jak prowadzić pacjenta onkologicznego

na różnych etapach leczenia – od diagnozy, po radioterapię, chemioterapię czy operację.

Jak skutecznie komunikować się z pacjentem

i jego rodziną, aby zwiększyć przestrzeganie zaleceń żywieniowych.

Co w programie

1.

Najczęstsze zagrożenia żywieniowe u pacjentów onkologicznych

Dlaczego w diecie pacjenta onkologicznego liczy się nie tylko dodatni bilans energetyczny?

2.

Jakie postępowanie dietetyczne wdrożyć przy biegunkach, zaparciach, nudnościach, zaburzeniach smaku i zapachu itp

Praktyczne wskazówki.

3.

Kwasy omega-3 w praktyce klinicznej 

Mechanizmy działania (EPA i DHA), rola w redukcji stanu zapalnego, ochronie masy mięśniowej i ograniczaniu powikłań terapii na podstawie badań naukowych i własnej praktyki.

4.

Jak zmienia się rola dietetyka od momentu diagnozy, przez okres chemioterapii, radioterapii i przygotowania do zabiegu chirurgicznego

5.

Przykłady pacjentów z praktyki klinicznej

Case study.
Write your awesome label here.

Zarejestruj się już dziś!

Dołącz do nas, aby wykorzystać najnowsze odkrycia naukowe i praktyczne wskazówki w codziennej praktyce klinicznej.
    mgr, dietetyk kliniczny

Ula Oskwarek

Dietetyk kliniczny, absolwentka Akademii Leczenia Żywieniowego POLSPEN oraz członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Na co dzień pracuje w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, oddział w Krakowie, gdzie specjalizuje się w kompleksowej opiece żywieniowej nad pacjentami onkologicznymi. Jej główne obszary działalności to przygotowanie chorych do leczenia (prehabilitacja), opieka okołooperacyjna oraz konsultację w zakresie żywienia dojelitowego i pozajelitowego. W swojej pracy koncentruję się się na poprawie jakości życia pacjentów poprzez indywidualnie dostosowaną terapię żywieniową.
Write your awesome label here.

Bilety

  • 0 zł

Bilet bezpłatny
  • Dostęp do transmisji szkolenia na żywo
  • Imienny certyfikat uczestnictwa - do pobrania w dniu szkolenia
  • 99 zł  129 zł

Bilet z nagraniem
  • Dostęp do transmisji szkolenia na żywo
  • Imienny certyfikat uczestnictwa - dostępny do pobrania przez 30 dni
  • Dostęp do nagrania ze szkolenia przez 30 dni