
O Konferencji
Otyłość to przewlekła, wieloczynnikowa choroba o tendencji
do nawrotów, uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za jednostkę
chorobową (ICD-10: E66). To schorzenie nie tylko obniża jakość życia, lecz
także zwiększa ryzyko rozwoju ponad 200 powikłań zdrowotnych, w tym cukrzycy
typu 2, nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów
złośliwych.
Według najnowszych badań opublikowanych w 2023 roku,
globalna epidemia otyłości przyspiesza, dotykając coraz młodsze grupy wiekowe.
WHO podkreśla, że skuteczna terapia wymaga nie tylko podejścia
wielodyscyplinarnego, ale również spersonalizowanych strategii dietoterapii i
modyfikacji stylu życia.
Niniejsza konferencja skupia się na dostarczeniu
uczestnikom aktualnej wiedzy opartej na dowodach naukowych, takich jak nowe
rekomendacje towarzystw naukowych, dotyczącej dietoterapii, roli
mikrobioty jelitowej w regulacji masy ciała oraz metod monitorowania postępów
terapii.
ROLA DIETETYKA W ZESPOLE TERAPEUTYCZNYM
W najnowszych wytycznych podkreśla się również rolę dietetyka w prehabilitacji bariatrycznej – przygotowaniu pacjentów do zabiegów chirurgicznych w celu zwiększenia bezpieczeństwa i skuteczności operacji, wsparciu pacjentów po zabiegu – poprzez dostosowanie diety do zmieniających się potrzeb organizmu i zapobieganie niedoborom żywieniowym, pracy z dziećmi i młodzieżą z otyłością, co jest obecnie kluczowym wyzwaniem w kontekście rosnącej liczby młodych pacjentów z nadwagą.
KONFERENCJA
Wspólnie z Polskim Towarzystwem Badań nad Otyłością zaprosiliśmy czołowych ekspertów i praktyków, którzy podzielą się najnowszymi osiągnięciami naukowymi oraz praktycznymi wskazówkami. W programie znajdą się m.in.: wykłady eksperckie i sesje warsztatowe, które pozwolą lepiej zrozumieć kluczowe wyzwania i rozwiązania w praktyce.
Jesteśmy przekonani, że konferencja dostarczy uczestnikom wiedzy na najwyższym poziomie oraz wyjątkowej okazji do nawiązania wartościowych kontaktów zawodowych.
Do zobaczenia w Katowicach!
Szczegóły organizacyjne

-
Wydarzenie certyfikowane
Nasza konferencja spełnia standardy etyczne wynikające z kodeksu dobrych praktyk INFARMA
Program ramowy
może ulegać modyfikacji
Grono prelegentów
kolejni prelegenci pojawią się wkrótce
Kierownik Kliniki Endokrynologii Ginekologicznej Wydziału Lekarskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Specjalista z zakresu położnictwa i ginekologii oraz endokrynologii. Swoją działalność naukową koncentruje na zagadnieniach dotyczących wpływu skażenia środowiska na przebieg ciąży, stan płodu i noworodka oraz wybranych patologii ciąży. Istotny element pracy naukowej prof. Pawła Madeja stanowią badania nad etiologią zespołu policystycznych jajników, prowadzone w związku z zaburzeniami metabolicznymi, w szczególności z hormonami tkanki tłuszczowej w otyłości. Autor i współautor 162 artykułów naukowych, trzech podręczników.
Kierownik Katedry Patofizjologii, Zakład Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości, Śląski Uniwersytet Medyczny, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Specjalista Chorób Wewnętrznych i specjalista Zdrowia Publicznego, posiada również certyfikat European Fellow of the Specialist Certification of Obesity Professional Education Światowego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Członek Rady Generalnej Europejskiego i Światowego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Chemioterapii Onkologicznej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach (SUM) od 2017 r. Lekarz i naukowiec. Specjalista chorób wewnętrznych, nefrologii, angiologii, nadciśnienia tętniczego, transplantologii i onkologii klinicznej.
Naukowiec i wykładowca akademicki w Instytucie Nauk o Zdrowiu na Uniwersytecie Opolskim. Autorka wielu publikacji i monografii naukowych, książek popularnonaukowych, recenzent i promotor prac dyplomowych. Członek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, wielu towarzystw naukowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Dietetyk i edukator w Poradni Dietetycznej – Akademia Diety.
Wieloletni nauczyciel akademicki i pracownik Poradni Dietetycznej SGGW w Warszawie. W pracy zawodowej zajmuje się tematyką z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób dietozależnych oraz bezpieczeństwa żywnościowego. Autorka ponad 100 publikacji naukowych i rozdziałów w podręcznikach. Ekspertka w programach naukowo-badawczych i edukacyjnych z zakresu edukacji żywieniowej, kierowanych do dzieci, młodzieży i osób dorosłych. Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki. Od wielu lat związana z Katedrą Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, w której pracuje jako adiunkt. Posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie poradnictwa dietetycznego w kardiologii, gastroenterologii i nefrologii. Koordynator programów badawczo-edukacyjnych w zakresie profilaktyki i dietoterapii otyłości, skierowanych do dzieci, młodzieży i osób dorosłych oraz programów dotyczących dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego. Od wielu lat aktywnie działa na rzecz rozwoju standardów poradnictwa dietetycznego w Polsce i Europie.
Dietetyk, specjalista zdrowia publicznego, nauczyciel akademicki. Adiunkt w klinice Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej UJ CM. Zastępca koordynatora Międzyklinicznego Ośrodka Leczenia Otyłości Dziecięcej w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Członek założyciel Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej.
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, specjalista zdrowia publicznego, wieloletni nauczyciel akademicki. Od wielu lat pracuje jako dietetyk z osobami dorosłymi i dziećmi. Specjalizuje się w zagadnieniach związanych z żywieniem klinicznym i dietoterapią. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Autorka i współautorka wielu publikacji naukowych oraz podręczników dla studentów dietetyki. Jest autorką Standardów leczenia otyłości prostej u osób dorosłych - Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Specjalista zdrowia publicznego, psychodietetyk, psychotraumatolog. Adiunkt badawczo-dydaktyczny na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach, łączy działalność naukową z kształceniem przyszłych ekspertów w ochronie zdrowia. Posiada wieloletnie doświadczenie naukowe w zakresie otyłości, zaburzeń odżywiania i zdrowia psychicznego. Autorka licznych publikacji naukowych, członek Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej. Angażuje się w promocję zdrowego stylu życia, prowadząc wykłady, warsztaty oraz profil @psychodietetyk.bariatryczny, na którym dzieli się wiedzą w sposób przystępny, a zarazem oparty na Evidence-Based Medicine (EBM).
Dietetyk, nauczyciel akademicki, wielokrotny wykładowca na kongresach naukowych oraz szkoleniach. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskał na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii. Od wielu lat pracuje jako dietetyk, a jego zainteresowania skupiają się wokół dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (European Society of Cardiology).
Specjalizuje się w technologii postaci leku, zawodowo związany również z kosmetologią i dietetyką. Ukończył studia doktoranckie na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach (2011-2015), wcześniej, w latach 2005-2011, studia magisterskie na tym samym uniwersytecie, zakończone tytułem magistra farmacji. Redaktor książki: Farmakoterapia. Kiedy żywność ma znaczenie – interakcje leków z żywnością w praktyce dietetyka.
Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.
Dyplomowany dietetyk, kierownik ds. szkoleń Pharma NordDietetyk z wieloletnim doświadczeniem w pracy jako wykładowca i organizator szkoleń edukacyjnych dla specjalistów związanych z ochroną zdrowia. Prowadzi wykłady i warsztaty skierowane do dietetyków, lekarzy, farmaceutów, fizjoterapeutów oraz innych przedstawicieli zawodów medycznych. Specjalizuje się w przekazywaniu praktycznej wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia, indywidualnego podejścia do żywienia oraz suplementacji dopasowanej do potrzeb organizmu. Dzięki bogatemu doświadczeniu wspiera specjalistów, pomagając im w efektywnym wdrażaniu skutecznych strategii żywieniowo-suplementacyjnych w pracy z klientami.
Dyplomowany dietetyk, który na co dzień pracuje w firmie Primabiotic. Pasjonuje się edukacją i zdrowiem, prowadząc warsztaty oraz webinary skierowane do dietetyków, farmaceutów i przedstawicieli zawodów medycznych. Jest autorką licznych publikacji popularnonaukowych, w których dzieli się wiedzą na temat zdrowego żywienia oraz najnowszych trendów w dietetyce. Specjalizuje się w dietoterapii otyłości oraz insulinooporności, a także w doradztwie dotyczącym suplementów diety i ich wpływu na zdrowie.
Dietetyczka kliniczna, absolwentka studiów doktoranckich w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka na SGGW. Specjalizuje się w pracy z pacjentami zmagającymi się z otyłością i jej wpływem na płodność. Pomaga przywrócić równowagę metaboliczno-hormonalną, redukować stany zapalne i poprawiać jakość komórek rozrodczych, przygotowując pacjentów do naturalnego poczęcia oraz procedur in vitro.Otyłość, insulinooporność, PCOS, endometrioza, niedoczynność tarczycy, hashimoto, obniżona jakość nasienia i niskie AMH – to tylko część obszarów, w których wspiera swoich pacjentów. Szczególną uwagę zwraca na rolę diety przeciwzapalnej i zdrowia jelit (SIBO, IMO, SIFO) w kontekście płodności i gospodarki hormonalnej.Na co dzień pracuje z osobami starającymi się o dziecko, przygotowującymi się do in vitro i zmagającymi się z powikłaniami otyłości. Prowadzi własny gabinet (www.barbarasawaniewska.pl), współpracuje z Centrum Terapii Lew-Starowicz oraz jest ekspertem marki Prenatal®. W pracy kieruje się indywidualnym podejściem i łączy najnowszą wiedzę naukową z praktycznym wsparciem pacjentów. W mediach społecznościowych działa jako „Płodność na talerzu”.
Wiceprezes Zarządu ds. badań i rozwoju firmy Pharmena, gdzie łączy pasję
naukową z pracą wdrożeniową. W latach 1998-2003 zaangażowana w działalność
naukowo-badawczą w Międzyresortowym Instytucie Techniki Radiacyjnej Wydziału
Chemicznego Politechniki Łódzkiej. W roku 2003 otrzymała tytuł doktora nauk
chemicznych. W latach 1999-2002 beneficjentka Stypendium Fundacji na Rzecz
Nauki Polskiej. Absolwentka Politechniki Łódzkiej, Wydziału
Chemicznego. Jej obszary specjalizacji to zdrowie metaboliczne,
nutraceutyki, kosmetologia oraz długowieczność.
Pracuje w zespole leczenia żywieniowego Kliniki Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym - gdzie również wykonywane są operacje bariatryczne oraz zabiegi na układzie pokarmowym. W tym samym szpitalu w poradni Prehabilitacyjnej przygotowuje kilkudziesięciu pacjentów miesięcznie do operacji chirurgicznych. Zajmuje się również pracą z pacjentem po wyłonieniu stomii oraz po operacjach na układzie pokarmowym (gastrektomia, resekcja jelit, nowotwory układu pokarmowego).
Absolwentka
Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Lublinie. Ukończyła również studia
podyplomowe na kierunku Psychodietetyka na SWPS. Obecnie studiuje psychologię
na Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Warszawie.W trakcie swojej kariery
pracowała z pacjentami zarówno w obszarze dietetyki klinicznej, jak i
psychodietetyki. Szczególnie interesuje się wspomaganiem leczenia dietetycznego
w przebiegu zaburzeń hormonalnych oraz nieprawidłowej relacji z jedzeniem.
Dietetyk o wieloletnim doświadczeniu w pracy z pacjentami, wykładowca i autorka artykułów. Jako wykładowca, dzieli się wiedzą na temat zdrowego stylu życia, suplementacji dostosowanej do sposobu odżywiania i indywidualnych potrzeb organizmu. Szczególny obszar zainteresowań to rola selenu w wspieraniu organizmu oraz aspekty związane z jakością i bezpieczeństwem suplementów diety. Jako autorka artykułów, stara się przekazywać wiedzę na temat żywienia i zdrowego stylu życia, kierowaną do pacjentów oraz specjalistów związanych z ochroną zdrowia. Autorka analizy zawartości selenu w orzechach brazylijskich w Polsce.
Certyfikowany
specjalista Medycyny Anti-Age. W 2017 roku ukończyła zaawansowane szkolenie
Syberyjskiego Państwowego Uniwersytetu Medycznego – Ministerstwo Zdrowia FR pod
kierownictwem profesor dr. n. med. Larysy Stiepanownej Sotnikowej. Od 2015 r.
wdraża na terenie Polski i Unii Europejskiej wiedzę naukową i badawczą przy
współpracy z Instytutem Biolit z Tomska i pracownikami naukowymi Syberyjskiego
Uniwersytetu Medycznego w Tomsku. Prowadzi szkolenia dla farmakologów,
specjalistów medycyny naturalnej oraz wykłady dla studentów Instytutu Zielarstwa
Polskiego i Terapii Naturalnych.
Dietetyk,
ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Swoje doświadczenie zdobywała
pracując w Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWiA w Klinice Chorób Wewnętrznych i
Gastroenterologii w pododdziale Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit
oraz w prywatnych klinikach. Współautorka publikacji naukowych. Ekspert
dziedzinowy edukacji żywieniowej dzieci i dorosłych w projektach Ministerstwa
Zdrowia i Ministerstwa Edukacji i Nauki. Nieustannie poszerza i aktualizuje
swoją wiedzę uczestnicząc w licznych konferencjach i szkoleniach o tematyce
związanej z żywieniem człowieka zdrowego i chorego. Jej głównym obszarem
zainteresowań są choroby zapalne jelit.
Do udziału w Konferencji zapraszamy
Patronat merytoryczny i medialny
Bilety
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
Bilety
II pula biletów
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
III pula biletów
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
30-dniowy dostęp do nagrań z wystąpień wszystkich prelegentów*.
Cena regularna
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka.
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
30-dniowy dostęp do nagrań z wystąpień wszystkich prelegentów*.
Nagrania
-
30-dniowy dostęp do nagrań z wystąpień prelegentów*.
-
Imienny certyfikat
-
Prezentacje i materiały konferencyjne w wersji elektronicznej