O Konferencji

Według prognoz Światowej Federacji Otyłości, do 2035 roku co czwarta osoba na świecie będzie zmagać się z otyłością. Problem ten w coraz większym stopniu dotyczy również dzieci – w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat liczba młodych osób z nadwagą potroiła się.

Dane są jednoznaczne: 68% mężczyzn i 53% kobiet w Polsce ma nadwagę, a z otyłością zmaga się już ponad 8 milionów osób. To nie tylko problem estetyczny – otyłość to przewlekła, nawracająca choroba, która zwiększa ryzyko ponad 200 powikłań, w tym cukrzycy typu 2, schorzeń sercowo-naczyniowych oraz wielu nowotworów.

Nasza konferencja to przestrzeń dialogu, wymiany wiedzy i szukania realnych rozwiązań. Łączymy specjalistów, praktyków, decydentów i wszystkich, którzy chcą działać na rzecz zdrowia publicznego. Razem możemy zmienić trajektorię tej globalnej epidemii.

ROLA DIETETYKA W ZESPOLE TERAPEUTYCZNYM LECZĄCYM PACJENTA Z OTYŁOŚCIĄ

Podstawowym celem leczenia choroby otyłościowej jest skuteczna redukcja masy ciała, ograniczenie ryzyka wystąpienia powikłań zdrowotnych oraz leczenie zaburzeń metabolicznych. Równie ważne jest zapobieganie ponownemu przyrostowi masy ciała – otyłość to bowiem choroba przewlekła i nawracająca, wymagająca kompleksowego podejścia.

Podczas konferencji zaprezentujemy i omówimy najnowsze wytyczne opracowane przez Polskie Towarzystwo Leczenia Otyłości (PTLO) na rok 2025. Aktualne algorytmy postępowania uwzględniają zintegrowane działania obejmujące modyfikację stylu życia, interwencje dietetyczne, leczenie farmakologiczne, a w określonych przypadkach również leczenie chirurgiczne. Na każdym z tych etapów kluczową rolę odgrywa postępowanie niefarmakologiczne, które pozostaje fundamentem skutecznej terapii.

Szczególna rola przypada dietetykowi – zarówno w ramach przygotowania pacjenta do leczenia bariatrycznego (tzw. prehabilitacji), jak i w długofalowym wsparciu dietetycznym po zabiegu. Warto podkreślić, że wsparcie dietetyczne ma kluczowe znaczenie także w trakcie leczenia farmakologicznego – odpowiednio dobrany plan żywieniowy zwiększa skuteczność terapii, wspiera utrzymanie efektów oraz pomaga minimalizować ewentualne działania niepożądane. To właśnie interdyscyplinarna współpraca zespołu terapeutycznego daje największe szanse na trwały sukces w leczeniu otyłości.

KONFERENCJA

  22 listopada 2025
Rosnąca skala problemu otyłości oraz niepodważalna rola dietetyka w jej leczeniu – zarówno w kontekście prewencji, jak i terapii powikłań – stały się impulsem do poświęcenia tegorocznej edycji konferencji właśnie temu tematowi. W odpowiedzi na realne potrzeby środowiska medycznego i dietetycznego, przygotowaliśmy wydarzenie, które będzie przestrzenią do wymiany wiedzy, doświadczeń i praktycznych rozwiązań.

Do udziału zaprosiliśmy uznanych ekspertów oraz praktyków na co dzień pracujących z pacjentami z chorobą otyłościową – specjalistów, którzy podzielą się najnowszymi wytycznymi, wynikami badań oraz skutecznymi strategiami terapeutycznymi. W programie znajdą się m.in. aktualne rekomendacje Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, nowoczesne podejścia dietetyczne, wsparcie w leczeniu farmakologicznym i bariatrycznym oraz case studies z codziennej praktyki klinicznej.

Jesteśmy przekonani, że tegoroczna konferencja – jak zawsze – dostarczy uczestnikom nie tylko najwyższej jakości wiedzy merytorycznej, ale także inspiracji, motywacji i niezapomnianych doświadczeń networkingowych. To wyjątkowa okazja do nawiązania kontaktów, wymiany perspektyw i wspólnego działania na rzecz poprawy zdrowia publicznego.
Anna Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna magazynu Współczesna Dietetyka
Anna Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna magazynu
Współczesna Dietetyka

Konferencja pod patronatem

Konferencja pod patronatem

Szczegóły organizacyjne

Ogólnopolska Konferencja

Współczesna Dietetyka o powikłaniach otyłości 2025

Najnowsze rekomendacje i zalecenia w zakresie dietoterapii chorób będących następstwem otyłości

   Poznań

   Termin: 22 listopada 2025

   Godziny: 10:00-18:00

MIEJSCE

Concordia Design Poznań
 ul. Zwierzyniecka 3
60-813 Poznań

Ramowy program Konferencji*

*organizator zastrzega sobie możliwość zmian

I.

Hot i… jeszcze raz hot

Modele terapii żywieniowej i indywidualizacja terapii w oparciu o nowe fenotypy otyłości i stosowaną farmakoterapię
dr n. o zdr. Matylda Kręgielska-Narożna
Wpływ diety bogatej w polifenole na neuroplastyczność i regulację masy ciała u
pacjentów z otyłością
prof. dr hab. Monika Bronkowska 
Nie każdy bohater nosi pelerynę – maślan sodu i powikłania otyłości
prof. dr hab. n. med. Tomasz Banasiewicz
Czy wszystkie słodziki działają tak samo? Porównanie metabolicznych skutków różnych substancji słodzących
dr inż. Katarzyna Okręglicka
Koenzym Q10 – niedoceniany sojusznik w walce z powikłaniami otyłości
mgr Klara Głaz
Probiotykoterapia jako wsparcie zdrowia metabolicznego
[szczegóły wkrótce]
Suplementacja witaminą D w strategii leczenia otyłości
[szczegóły wkrótce]

II.

Case studies

Niefarmakologiczne metody leczenia pacjenta z otyłością sarkopeniczną
dr n. med. i n. o zdr Maja Czerwińska
Dietoterapeutyczne modulowanie osi podwzgórze-przysadka-nadnercza u pacjenta z zespołem metabolicznym
dr n.med. i n. o zdr. Magdalena Superson
Pacjent w pierwszym roku po operacji bariatrycznej – wyzwania i kluczowe czynniki sukcesu
mgr Katarzyna Walas
Zalecenia żywieniowe w terapii pacjenta pediatrycznego z otyłością
dr inż. Małgorzata Jackowska
Postępowanie dietetyczne u pacjentki w ciąży chorującej na otyłość
mgr Emilia Cesarek
Wsparcie żywieniowe pacjenta z niewydolnością serca towarzyszącą otyłości
dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny

III.

Diagnostyka dla dietetyka

Wpływ leczenia farmakologicznego na odchylenia w wynikach badań laboratoryjnych ze szczególnym uwzględnieniem pacjentów chorujących na otyłość
dr n. med. Karolina Karabin

IV.

Psychodietetyka

Style odżywiania i zaburzenia odżywiania jako przyczyny powstawania otyłości
dr n. o zdr. Angelika Staszewska

WARSZTAT PRAKTYCZNY*

Nie tylko żywienie i ruch - jak holistycznie wspierać pacjenta w trakcie leczenia choroby otyłościowej?

Warsztat bazujący na medycynie stylu życia i podejściu psychodietetycznym, prowadzony przez lekarki obesitolożki w oparciu o autorskie narzędzie monitorowania dobrostanu pacjentów.
Warsztat rozpoczynamy: 8.30-10.00
Warsztat poprowadzą:
 lek. Alicja Baska
lek. Katarzyna Zydek-Świć
* Liczba miejsc ograniczona. 
Warsztat dostępny w bilecie premium.

Grono prelegentów

kolejni prelegenci pojawią się wkrótce

Lucyna Ostrowska
prof. dr hab. n. med.

Specjalista chorób wewnętrznych, dietetyk kliniczny, naukowiec i praktyk.  Autorka i współautorka ponad 300 publikacji krajowych i zagranicznych. Od kilkunastu lat zajmuje się leczeniem osób chorych na otyłość i jej powikłania, jest kierownikiem Ośrodka Leczenia Otyłości oraz Ośrodka Badań Klinicznych w Białymstoku. Przez wiele lat pełniła funkcję V-ce Prezesa Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości „Talia”. Obecnie jest Prezesem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, członkiem EASO. Od 2024 roku jest ekspertem z zakresu obesitologii w komisjach sejmowych i senackich, zajmujących się problematyką otyłości w Polsce. Współpracuje z organizacjami propacjenckimi na rzecz profilaktyki i leczenia otyłości.

Monika Bronkowska
prof. dr hab. inż.

Naukowiec i wykładowca akademicki w Instytucie Nauk o Zdrowiu na Uniwersytecie Opolskim. Autorka wielu publikacji i monografii naukowych, książek popularnonaukowych, recenzent i promotor prac dyplomowych. Członek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, wielu towarzystw naukowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Dietetyk i edukator w Poradni Dietetycznej – Akademia Diety.

Tomasz Banasiewicz
prof. dr hab. n. med.

Dyrektor Instytutu Chirurgii, Kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej, Chirurgii Endokrynologcznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalista chirurgii ogólnej, zajmujący się przede wszystkim chirurgią przewodu pokarmowego, w tym leczeniem operacyjnym chorób zapalnych jelit i innych schorzeń kolorektalnych (europejski certyfikat EBSQ). Członek licznych krajowych i zagranicznych zespołów ekspertów w zakresie koloproktologii, terapii podciśnieniowej, leczenia przetok okołoodbytniczych, chorób zapalnych jelit, autor ponad 300 publikacji naukowych, redaktor i współredaktor 5 monografii naukowych, redaktor naczelny Negative Pressure Wound Therapy Journal, pomysłodawca szeregu aplikacji medycznych, w tym do wspomagania leczenia ran, inicjator koncepcji prehabilitacji przedoperacyjnej.

Maja Czerwińska-Rogowska
dr n. med. n. o zdr.

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe (www.drmajaczerwinska.pl).

Karolina Karabin 
dr n. med.

Diagnosta laboratoryjny i biolog molekularny, konsultant ds. żywienia i stylu życia, członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Tytuł doktora nauk medycznych obroniła na I Wydziale Lekarskim Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od wielu lat zajmuje się popularyzowaniem wiedzy naukowej i medycznej na temat profilaktyki chorób i mechanizmów ich powstawania oraz medycyny stylu życia m. in. na Instagramie @dr_karabin i w autorskim podcaście “O długim życiu w zdrowiu”. 

Adrian Kwaśny
dr n. med. i dr n. o zdr.

Dietetyk, nauczyciel akademicki, wielokrotny wykładowca na kongresach naukowych oraz szkoleniach. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskał na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii.  Od wielu lat pracuje jako dietetyk, a jego zainteresowania skupiają się wokół dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (European Society of Cardiology).

Katarzyna Okręglicka
dr inż. 

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W 2008 roku ukończyła Studia Podyplomowe z Doskonalenia Pedagogicznego w SGGW w Warszawie. Pracę doktorską z fizjologii żywienia obroniła w 2012 roku. Wykonawca grantu promotorskiego NCN (KBN): pt. „Wpływ proporcji makroskładników i rodzaju tłuszczu w diecie na mechanizmy regulacji ciśnienia tętniczego w nerkach.” Od 2010r. zatrudniona w Zakładzie Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM.

Matylda Kręgielska-Narożna
dr n. o zdr.

Dietetyk i promotor zdrowia. Adiunkt w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Kształci młode kadry dietetyków i pracuje naukowo. Autorka wielu prac naukowych oraz wystąpień konferencyjnych. W codziennej praktyce łączy współczesną wiedzę opartą o EBM (Medycyna Oparta na Faktach) i udziela kompleksowych porad w nadwadze, otyłości (w tym w czasie farmakoterapii oraz przed i po operacjach bariatrycznych) oraz zaburzeniach metabolicznych.

Magdalena Superson
dr n. med . i n. o zdr.

Doktor nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyk z 20-letnim doświadczeniem. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. W klinice Medicus we Wrocławiu uczestniczy w pracy zespołu bariatrycznego, wspierając leczenie otyłości oraz zaburzeń metabolicznych u pacjentów przed i po operacjach chirurgicznego zmniejszenia żołądka. Dietetyk Kadry Narodowej Lekkiej Atletyki.

Małgorzata Jackowska
dr inż.

Dietetyczka, edukatorka i specjalistka żywienia dzieci i młodzieży oraz matek w okresie ciąży i po porodzie. Ukończyła studia na Wydziale Nauk o Żywienia Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, w 2023 roku obroniła doktorat poświęcony marketingowi żywności dla niemowląt i małych dzieci. Autorka książek, wykładów i szkoleń. Prowadzi zajęcia na studiach podyplomowych dotyczących psychodietetyki, jest ekspertką kampanii edukacyjnych, współpracuje z kołami i towarzystwami naukowymi oraz specjalistami zdrowia z różnych dziedzin.

Angelika Staszewska
dr n. o zdr.

Wykładowca akademicki, specjalistka w zakresie psychodietetyki i promocji zdrowia, z tytułem MBA dla kadr medycznych. Kierownik merytoryczny kierunku Psychodietetyka na studiach podyplomowych Uniwersytetu SWPS w Poznaniu i Krakowie. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i Uniwersytetu SWPS. Koordynator projektów edukacyjnych i szkoleniowych z obszaru zdrowia.

Emilia Cesarek-Ejzemberg
mgr

Dietetyk kliniczna, z 10-letnim doświadczeniem w pracy gabinetowej z pacjentami. Główną ideą przyświecającą jej praktyce jest przekonanie, że odżywianie stanie się medycyną przyszłości. Praca opiera się na kompleksowym podejściu do pacjenta, łączącym edukację, pasję do nauki, Evidence-Based Medicine oraz całościowe ujęcie psychosomatyczne.

Katarzyna Walas
mgr

Dietetyczka bariatryczna, psychodietetyczka i specjalistka leczenia żywieniowego. Absolwentka Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Od wielu lat wspiera pacjentów w zmianie nawyków żywieniowych – zarówno podczas konsultacji indywidualnych, jak i spotkań grupowych. Na co dzień zajmuję się dietoterapią osób chorujących na otyłość, a także leczeniem żywieniowym w onkologii i neurologii. Prowadzi szkolenia oraz warsztaty z zakresu zdrowego odżywiania, a jej doświadczenie obejmuje również pracę akademicką – współpracowwnik m.in. z Uniwersytetem Westminster w Londynie i Uniwersytetem Mediolańskim. Autorka książek kulinarnych z przepisami bariatrycznymi, w których łączy praktykę kliniczną z pasją do smaku i zdrowego stylu życia.


Klara Głaz
mgr

Dyplomowany dietetyk, kierownik ds. szkoleń Pharma NordDietetyk z wieloletnim doświadczeniem w pracy jako wykładowca i organizator szkoleń edukacyjnych dla specjalistów związanych z ochroną zdrowia. Prowadzi wykłady i warsztaty skierowane do dietetyków, lekarzy, farmaceutów, fizjoterapeutów oraz innych przedstawicieli zawodów medycznych. Specjalizuje się w przekazywaniu praktycznej wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia, indywidualnego podejścia do żywienia oraz suplementacji dopasowanej do potrzeb organizmu. Dzięki bogatemu doświadczeniu wspiera specjalistów, pomagając im w efektywnym wdrażaniu skutecznych strategii żywieniowo-suplementacyjnych w pracy z klientami. 

Uczestnicy

Do udziału w Konferencji zapraszamy

Dietetyków oraz lekarzy, w szczególności lekarzy POZ, którym zależy na przełożeniu najnowszych rekomendacji i aktualnych zaleceń w zakresie dietoterapii na codzienną praktykę zawodową.

Patronat merytoryczny i medialny

Konferencja Współczesnej Dietetyki to była nie tylko szansa na pogłębianie wiedzy w gronie ekspertów, ale również świetna okazja na poznanie innych osób z branży, wymianę spostrzeżeń oraz cennych doświadczeń praktycznych. Merytoryczne i interesujące wykłady przygotowane przez dietetyków praktyków oraz lekarzy i farmaceutów pozwoliły mi spojrzeć na temat otyłości jeszcze szerzej niż dotychczas. […] Wartościowym elementem wydarzenia był też bardzo ciekawy dobór stanowisk sponsorów, gdzie […] poznałam nowe ciekawe produkty, które na pewno wykorzystam układając plany suplementacyjne dla moich podopiecznych. Konferencje organizowane przez Współczesną Dietetykę są na najwyższym poziomie i dają okazję do wielopłaszczyznowego rozwoju! […]

Adrianna Dąbrowska-Hulka

  • dietetyka.dla.skory
Write your awesome label here.
Dziękuję bardzo za możliwość udziału w Ogólnopolskiej Konferencji o Powikłaniach w Otyłości. Wydarzenie było niezwykle merytoryczne, a przedstawione wykłady dostarczyły aktualnej wiedzy popartej najnowszymi badaniami i rekomendacjami naukowymi. Szczególnie cenne były wykłady dotyczące farmakoterapii oraz dietoterapii w kontekście leczenia otyłości, które wzbogaciły moje spojrzenie na ten obszar.  Doskonała organizacja, wysoki poziom ekspercki prelegentów oraz możliwość dyskusji sprawiły, że konferencja była dla mnie bardzo wartościowym doświadczeniem. Cieszę się, że mogłam w niej uczestniczyć i z niecierpliwością czekam na kolejną edycję!

Karolina Marutschke

  • karolina_marutschke
Write your awesome label here.

Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w konferencji o Powikłaniach Otyłości organizowanej przez Współczesną Dietetykę. Było to wydarzenie pełne merytorycznej wiedzy, aktualnych rekomendacji naukowych i inspirujących dyskusji o przyszłości leczenia choroby otyłościowej. Jednym z najważniejszych wniosków płynących z konferencji było to, że skuteczne przeciwdziałanie i leczenie otyłości wymaga współpracy wielu specjalistów. […] Konferencja dostarczyła mi solidnej dawki aktualnej wiedzy i inspiracji do dalszej pracy. Cieszę się, że miałam okazję uczestniczyć w wydarzeniu, które […] daje narzędzia do jeszcze skuteczniejszej pracy z pacjentami. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, czy warto brać udział w takich wydarzeniach – moja odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak!

Aleksandra Grelus

  • zdrowozycie_dietetyk
Write your awesome label here.

Bilety

  • III pula biletów STANDARD

*zł  349  449  netto       
 429,27   552,27   brutto
Zarezerwuj swój bilet w przedsprzedaży z puli tańszych biletów - z możliwością rezygnacji do 30 dni przed Konferencją.
*Oferta ograniczona czasowo.
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
  • Prezentacje i materiały konferencyjne
  • Poczęstunek kawowy
  • Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
  • Pakiet zniżek od partnerów
  • Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
  • Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją

Możesz zamówić dodatkowo lunch dwudaniowy, serwowany przez restaurację Concordia Taste, w cenie 100 zł netto / 123 zł brutto

  • Bilet grupowy

*oferta indywidualna
cena uzależniona od liczby uczestników
Zaproś znajomych z branży lub zbierz grupę studentów i razem skorzystajcie z rabatu na bilety grupowe!
* Skontaktuj się z nami, a przygotujemy dla Was specjalną ofertę.
  • szkolenia@semantika.pl
  • 61 610 30 60
  • III pula biletów STANDARD

*zł  349  449  netto       
 429,27   552,27   brutto
Zarezerwuj swój bilet w przedsprzedaży z puli tańszych biletów - z możliwością rezygnacji do 30 dni przed Konferencją.
*Oferta ograniczona czasowo.
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
  • Prezentacje i materiały konferencyjne
  • Poczęstunek kawowy
  • Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
  • Pakiet zniżek od partnerów
  • Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
  • Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją

Możesz zamówić dodatkowo lunch dwudaniowy, serwowany przez restaurację Concordia Taste, w cenie 100 zł netto / 123 zł brutto

  • III pula biletów PREMIUM

*zł  479  579  netto           
 589,17  712,17  brutto       
Zarezerwuj swój bilet w przedsprzedaży z puli tańszych biletów - z możliwością rezygnacji do 30 dni przed Konferencją.
*Oferta ograniczona czasowo.
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
  • Prezentacje i materiały konferencyjne
  • Poczęstunek kawowy
  • Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
  • Pakiet zniżek od partnerów
  • Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
  • Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
  • WARSZTAT PRAKTYCZNY (liczba miejsc ograniczona): Nie tylko żywienie i ruch - jak holistycznie wspierać pacjenta w trakcie leczenia choroby otyłościowej?
  • Nagrania z Ogólnopolskiej Konferencji Współczesna Dietetyka o dietoprofilaktyce i dietoterapii 2025 z 7.06.2025

Możesz zamówić dodatkowo lunch dwudaniowy, serwowany przez restaurację Concordia Taste, w cenie 100 zł netto / 123 zł brutto