
O Konferencji
Nasza konferencja to przestrzeń dialogu, wymiany wiedzy i szukania realnych rozwiązań. Łączymy specjalistów, praktyków, decydentów i wszystkich, którzy chcą działać na rzecz zdrowia publicznego. Razem możemy zmienić trajektorię tej globalnej epidemii.
ROLA DIETETYKA W ZESPOLE TERAPEUTYCZNYM LECZĄCYM PACJENTA Z OTYŁOŚCIĄ
Szczególna rola przypada dietetykowi – zarówno w ramach przygotowania pacjenta do leczenia bariatrycznego (tzw. prehabilitacji), jak i w długofalowym wsparciu dietetycznym po zabiegu. Warto podkreślić, że wsparcie dietetyczne ma kluczowe znaczenie także w trakcie leczenia farmakologicznego – odpowiednio dobrany plan żywieniowy zwiększa skuteczność terapii, wspiera utrzymanie efektów oraz pomaga minimalizować ewentualne działania niepożądane. To właśnie interdyscyplinarna współpraca zespołu terapeutycznego daje największe szanse na trwały sukces w leczeniu otyłości.
KONFERENCJA
Jesteśmy przekonani, że tegoroczna konferencja – jak zawsze – dostarczy uczestnikom nie tylko najwyższej jakości wiedzy merytorycznej, ale także inspiracji, motywacji i niezapomnianych doświadczeń networkingowych. To wyjątkowa okazja do nawiązania kontaktów, wymiany perspektyw i wspólnego działania na rzecz poprawy zdrowia publicznego.
Szczegóły organizacyjne
Ramowy program Konferencji*
*organizator zastrzega sobie możliwość zmian
Grono prelegentów
kolejni prelegenci pojawią się wkrótce
Specjalista chorób wewnętrznych, dietetyk kliniczny, naukowiec i praktyk. Autorka i współautorka ponad 300 publikacji krajowych i zagranicznych. Od kilkunastu lat zajmuje się leczeniem osób chorych na otyłość i jej powikłania, jest kierownikiem Ośrodka Leczenia Otyłości oraz Ośrodka Badań Klinicznych w Białymstoku. Przez wiele lat pełniła funkcję V-ce Prezesa Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości „Talia”. Obecnie jest Prezesem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, członkiem EASO. Od 2024 roku jest ekspertem z zakresu obesitologii w komisjach sejmowych i senackich, zajmujących się problematyką otyłości w Polsce. Współpracuje z organizacjami propacjenckimi na rzecz profilaktyki i leczenia otyłości.
Naukowiec i wykładowca akademicki w Instytucie Nauk o Zdrowiu na Uniwersytecie Opolskim. Autorka wielu publikacji i monografii naukowych, książek popularnonaukowych, recenzent i promotor prac dyplomowych. Członek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, wielu towarzystw naukowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Dietetyk i edukator w Poradni Dietetycznej – Akademia Diety.
Dyrektor Instytutu Chirurgii, Kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej, Chirurgii Endokrynologcznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalista chirurgii ogólnej, zajmujący się przede wszystkim chirurgią przewodu pokarmowego, w tym leczeniem operacyjnym chorób zapalnych jelit i innych schorzeń kolorektalnych (europejski certyfikat EBSQ). Członek licznych krajowych i zagranicznych zespołów ekspertów w zakresie koloproktologii, terapii podciśnieniowej, leczenia przetok okołoodbytniczych, chorób zapalnych jelit, autor ponad 300 publikacji naukowych, redaktor i współredaktor 5 monografii naukowych, redaktor naczelny Negative Pressure Wound Therapy Journal, pomysłodawca szeregu aplikacji medycznych, w tym do wspomagania leczenia ran, inicjator koncepcji prehabilitacji przedoperacyjnej.
Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe (www.drmajaczerwinska.pl).
Diagnosta laboratoryjny i biolog molekularny, konsultant ds. żywienia i stylu życia, członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Tytuł doktora nauk medycznych obroniła na I Wydziale Lekarskim Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od wielu lat zajmuje się popularyzowaniem wiedzy naukowej i medycznej na temat profilaktyki chorób i mechanizmów ich powstawania oraz medycyny stylu życia m. in. na Instagramie @dr_karabin i w autorskim podcaście “O długim życiu w zdrowiu”.
Dietetyk, nauczyciel akademicki, wielokrotny wykładowca na kongresach naukowych oraz szkoleniach. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskał na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii. Od wielu lat pracuje jako dietetyk, a jego zainteresowania skupiają się wokół dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (European Society of Cardiology).
Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W 2008 roku ukończyła Studia Podyplomowe z Doskonalenia Pedagogicznego w SGGW w Warszawie. Pracę doktorską z fizjologii żywienia obroniła w 2012 roku. Wykonawca grantu promotorskiego NCN (KBN): pt. „Wpływ proporcji makroskładników i rodzaju tłuszczu w diecie na mechanizmy regulacji ciśnienia tętniczego w nerkach.” Od 2010r. zatrudniona w Zakładzie Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM.
Dietetyk i promotor zdrowia. Adiunkt w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Kształci młode kadry dietetyków i pracuje naukowo. Autorka wielu prac naukowych oraz wystąpień konferencyjnych. W codziennej praktyce łączy współczesną wiedzę opartą o EBM (Medycyna Oparta na Faktach) i udziela kompleksowych porad w nadwadze, otyłości (w tym w czasie farmakoterapii oraz przed i po operacjach bariatrycznych) oraz zaburzeniach metabolicznych.
Doktor nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyk z 20-letnim doświadczeniem. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. W klinice Medicus we Wrocławiu uczestniczy w pracy zespołu bariatrycznego, wspierając leczenie otyłości oraz zaburzeń metabolicznych u pacjentów przed i po operacjach chirurgicznego zmniejszenia żołądka. Dietetyk Kadry Narodowej Lekkiej Atletyki.
Dietetyczka, edukatorka i specjalistka żywienia dzieci i młodzieży oraz matek w okresie ciąży i po porodzie. Ukończyła studia na Wydziale Nauk o Żywienia Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, w 2023 roku obroniła doktorat poświęcony marketingowi żywności dla niemowląt i małych dzieci. Autorka książek, wykładów i szkoleń. Prowadzi zajęcia na studiach podyplomowych dotyczących psychodietetyki, jest ekspertką kampanii edukacyjnych, współpracuje z kołami i towarzystwami naukowymi oraz specjalistami zdrowia z różnych dziedzin.
Wykładowca akademicki, specjalistka w zakresie psychodietetyki i
promocji zdrowia, z tytułem MBA dla kadr medycznych. Kierownik merytoryczny
kierunku Psychodietetyka na studiach podyplomowych Uniwersytetu SWPS w Poznaniu
i Krakowie. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i Uniwersytetu SWPS.
Koordynator projektów edukacyjnych i szkoleniowych z obszaru zdrowia.
Dietetyk kliniczna, z 10-letnim doświadczeniem w pracy gabinetowej z pacjentami. Główną ideą przyświecającą jej praktyce jest przekonanie, że odżywianie stanie się medycyną przyszłości. Praca opiera się na kompleksowym podejściu do pacjenta, łączącym edukację, pasję do nauki, Evidence-Based Medicine oraz całościowe ujęcie psychosomatyczne.
Dietetyczka bariatryczna, psychodietetyczka i specjalistka leczenia żywieniowego. Absolwentka Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Od wielu lat wspiera pacjentów w zmianie nawyków żywieniowych – zarówno podczas konsultacji indywidualnych, jak i spotkań grupowych. Na co dzień zajmuję się dietoterapią osób chorujących na otyłość, a także leczeniem żywieniowym w onkologii i neurologii. Prowadzi szkolenia oraz warsztaty z zakresu zdrowego odżywiania, a jej doświadczenie obejmuje również pracę akademicką – współpracowwnik m.in. z Uniwersytetem Westminster w Londynie i Uniwersytetem Mediolańskim. Autorka książek kulinarnych z przepisami bariatrycznymi, w których łączy praktykę kliniczną z pasją do smaku i zdrowego stylu życia.
Dyplomowany dietetyk, kierownik ds. szkoleń Pharma NordDietetyk z wieloletnim doświadczeniem w pracy jako wykładowca i organizator szkoleń edukacyjnych dla specjalistów związanych z ochroną zdrowia. Prowadzi wykłady i warsztaty skierowane do dietetyków, lekarzy, farmaceutów, fizjoterapeutów oraz innych przedstawicieli zawodów medycznych. Specjalizuje się w przekazywaniu praktycznej wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia, indywidualnego podejścia do żywienia oraz suplementacji dopasowanej do potrzeb organizmu. Dzięki bogatemu doświadczeniu wspiera specjalistów, pomagając im w efektywnym wdrażaniu skutecznych strategii żywieniowo-suplementacyjnych w pracy z klientami.
Do udziału w Konferencji zapraszamy
Patronat merytoryczny i medialny
Bilety
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
-
WARSZTAT PRAKTYCZNY (liczba miejsc ograniczona): Nie tylko żywienie i ruch - jak holistycznie wspierać pacjenta w trakcie leczenia choroby otyłościowej?
-
Nagrania z Ogólnopolskiej Konferencji Współczesna Dietetyka o dietoprofilaktyce i dietoterapii 2025 z 7.06.2025














