O Konferencji

Według prognoz Światowej Federacji Otyłości, do 2035 roku co czwarta osoba na świecie będzie zmagać się z otyłością. Problem ten w coraz większym stopniu dotyczy również dzieci – w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat liczba młodych osób z nadwagą potroiła się.

Dane są jednoznaczne: 68% mężczyzn i 53% kobiet w Polsce ma nadwagę, a z otyłością zmaga się już ponad 8 milionów osób. To nie tylko problem estetyczny – otyłość to przewlekła, nawracająca choroba, która zwiększa ryzyko ponad 200 powikłań, w tym cukrzycy typu 2, schorzeń sercowo-naczyniowych oraz wielu nowotworów.

Nasza konferencja to przestrzeń dialogu, wymiany wiedzy i szukania realnych rozwiązań. Łączymy specjalistów, praktyków, decydentów i wszystkich, którzy chcą działać na rzecz zdrowia publicznego. Razem możemy zmienić trajektorię tej globalnej epidemii.

ROLA DIETETYKA W ZESPOLE TERAPEUTYCZNYM LECZĄCYM PACJENTA Z OTYŁOŚCIĄ

Podstawowym celem leczenia choroby otyłościowej jest skuteczna redukcja masy ciała, ograniczenie ryzyka wystąpienia powikłań zdrowotnych oraz leczenie zaburzeń metabolicznych. Równie ważne jest zapobieganie ponownemu przyrostowi masy ciała – otyłość to bowiem choroba przewlekła i nawracająca, wymagająca kompleksowego podejścia.

Podczas konferencji zaprezentujemy i omówimy najnowsze wytyczne opracowane przez Polskie Towarzystwo Leczenia Otyłości (PTLO) na rok 2025. Aktualne algorytmy postępowania uwzględniają zintegrowane działania obejmujące modyfikację stylu życia, interwencje dietetyczne, leczenie farmakologiczne, a w określonych przypadkach również leczenie chirurgiczne. Na każdym z tych etapów kluczową rolę odgrywa postępowanie niefarmakologiczne, które pozostaje fundamentem skutecznej terapii.

Szczególna rola przypada dietetykowi – zarówno w ramach przygotowania pacjenta do leczenia bariatrycznego (tzw. prehabilitacji), jak i w długofalowym wsparciu dietetycznym po zabiegu. Warto podkreślić, że wsparcie dietetyczne ma kluczowe znaczenie także w trakcie leczenia farmakologicznego – odpowiednio dobrany plan żywieniowy zwiększa skuteczność terapii, wspiera utrzymanie efektów oraz pomaga minimalizować ewentualne działania niepożądane. To właśnie interdyscyplinarna współpraca zespołu terapeutycznego daje największe szanse na trwały sukces w leczeniu otyłości.

KONFERENCJA

  22 listopada 2025
Rosnąca skala problemu otyłości oraz niepodważalna rola dietetyka w jej leczeniu – zarówno w kontekście prewencji, jak i terapii powikłań – stały się impulsem do poświęcenia tegorocznej edycji konferencji właśnie temu tematowi. W odpowiedzi na realne potrzeby środowiska medycznego i dietetycznego, przygotowaliśmy wydarzenie, które będzie przestrzenią do wymiany wiedzy, doświadczeń i praktycznych rozwiązań.

Do udziału zaprosiliśmy uznanych ekspertów oraz praktyków na co dzień pracujących z pacjentami z chorobą otyłościową – specjalistów, którzy podzielą się najnowszymi wytycznymi, wynikami badań oraz skutecznymi strategiami terapeutycznymi. W programie znajdą się m.in. aktualne rekomendacje Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, nowoczesne podejścia dietetyczne, wsparcie w leczeniu farmakologicznym i bariatrycznym oraz case studies z codziennej praktyki klinicznej.

Jesteśmy przekonani, że tegoroczna konferencja – jak zawsze – dostarczy uczestnikom nie tylko najwyższej jakości wiedzy merytorycznej, ale także inspiracji, motywacji i niezapomnianych doświadczeń networkingowych. To wyjątkowa okazja do nawiązania kontaktów, wymiany perspektyw i wspólnego działania na rzecz poprawy zdrowia publicznego.
Anna Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna magazynu Współczesna Dietetyka
Anna Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna magazynu
Współczesna Dietetyka

Konferencja pod patronatem

Konferencja pod patronatem

Szczegóły organizacyjne

Ogólnopolska Konferencja

Współczesna Dietetyka o powikłaniach otyłości 2025

Najnowsze rekomendacje i zalecenia w zakresie dietoterapii chorób będących następstwem otyłości

   Poznań

   Termin: 22 listopada 2025

   Godziny: 9:00-18:00

MIEJSCE

Concordia Design Poznań
 ul. Zwierzyniecka 3
60-813 Poznań

Ramowy program Konferencji

Dostępny wkrótce

I.

Hot or not, czyli kontrowersje w żywieniu

Postepowanie dietetyczne w zespole jelita drażliwego i SIBO
Czy da się pogodzić dietę low-FODMAP i dietę roślinną?
dr n. med Agata Stróżyk
Dieta ketogenna i post przerywany w świetle najnowszych badań
dr Natalia Drabińska
Zalecenia towarzystw naukowych odnośnie niskokalorycznych substancji słodzących
dr inż. Katarzyna Okręglicka
Nie tylko post i trening
Alternatywne sposoby aktywacji sirtuin
mgr inż. Tomasz Woźniak
Optymalizacja zdrowia sercowo-naczyniowego
dr n. med. Aneta Kościołek
Kiedy dietoprofilaktyka prowadzi do długowieczności
prof. dr hab. Judyta Cielecka-Piontek

II.

Case studies. Zalecenia 2025 w zakresie dietoterapii

Pacjent z MASLD
Postępowanie żywieniowe według aktualnych wytycznych
dr n. o zdr. Matylda Kręgielska-Narożna
Pacjent z dyslipidemią
Praktyczne zastosowanie steroli roślinnych wg aktualnych wytycznych
dr hab. n. med. i n. o zdr. Michał Czapla
Pacjent z przewlekłą chorobą nerek
Rola wsparcia żywieniowego
dr. n. med. Paulina Borek-Trybała
Pacjent z cukrzycą typu 2
Schemat postępowania dietetycznego
prof. dr hab. Monika Bronkowska
„Fertility diet” dla Niej i dla Niego
Dietoterapia pary z towarzyszącymi zaburzeniami metabolicznymi, endometriozą oraz zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego
dr n. med. Angelika Kargulewicz

III.

Mikrobiota. Nowe doniesienia a praktyka

Oś mózgowo-jelitowa w zaburzeniach neuropsychiatrycznych
Postępowanie żywieniowe według aktualnych wytycznych
prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Zaburzenia mikrobioty jelitowej po operacjach bariatrycznych
mgr Julia Szewczyk

IV.

Diagnostyka dla dietetyka 2025

Badania laboratoryjne w pracy dietetyka 2025: normy i kluczowe parametry
dr n. med. Karolina Karabin

WARSZTAT PRAKTYCZNY*

Nie tylko żywienie i ruch. Jak holistycznie wspierać pacjenta w trakcie leczenia choroby otyłościowej?

Warsztat bazujący na medycynie stylu życia i podejściu psychodietetycznym, prowadzony przez lekarki obesitolożki w oparciu o autorskie narzędzie monitorowania dobrostanu pacjentów.
Warsztat poprowadzą:
 lek. Alicja Baska
lek. Katarzyna Zydek-Świć
* Liczba miejsc ograniczona. 
Warsztat dostępny w bilecie premium.

Grono prelegentów

kolejni prelegenci pojawią się wkrótce

Ewa Stachowska
prof. dr hab. n. med.

Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Doświadczenie zawodowe zdobyła m.in. w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu, Collegium Medicum UJ, Universidad de Navarra (Hiszpania), Strydehlyde University (Wielka Brytania). Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka PUM. Bada nowoczesne rozwiązania w dietoprofilaktyce i dietoterapii. Obecnie koncentruje się na badaniu mikrobioty jelitowej w kontekście żywienia osób z chorobami przewodu pokarmowego oraz niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby.

Monika Bronkowska
prof. dr hab. inż.

Naukowiec i wykładowca akademicki w Instytucie Nauk o Zdrowiu na Uniwersytecie Opolskim. Autorka wielu publikacji i monografii naukowych, książek popularnonaukowych, recenzent i promotor prac dyplomowych. Członek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, wielu towarzystw naukowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Dietetyk i edukator w Poradni Dietetycznej – Akademia Diety.

Judyta Cielecka-Piontek
prof. dr hab.

Naukowiec, farmaceuta, chemik oraz specjalista w zakresie działania surowców roślinnych oraz związków aktywnych biologicznie pochodzenia naturalnego. Jej badania koncentrują się na wpływie związków z grupy polifenoli na procesy biologicznie oraz zastosowaniu ekologicznych technik do poprawy ich biodostępności. Sprawuje funkcję kierownika Katedry i Zakładu Farmakognozji i Biomateriałów Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego oraz Zakładu Farmakologii i Fitochemii w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. Autorka licznych publikacji naukowych oraz wdrożeń w zakresie fitochemicznych i biologicznych aspektów badań nad związkami pochodzenia naturalnego.

Michał Czapla, prof. UMW
dr hab. n. med. i n. o zdr.

Profesor Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, dietetyk, naukowiec, ratownik medyczny oraz specjalista promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej. Przewodniczący Rady Dyscypliny Nauk o Zdrowiu na UMW, aktywny członek wielu krajowych i międzynarodowych towarzystw naukowych, takich jak Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, European Society of Cardiology, European Association of Preventive Cardiology czy Heart Failure Association. W pracy naukowej koncentruje się na badaniu wpływu stanu odżywienia na rokowania pacjentów w stanie zagrożenia zdrowia i życia. Klinicznie zajmuje się głównie pacjentami z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Karolina Karabin 
dr n. med.

Diagnosta laboratoryjny i biolog molekularny, konsultant ds. żywienia i stylu życia, członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Tytuł doktora nauk medycznych obroniła na I Wydziale Lekarskim Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od wielu lat zajmuje się popularyzowaniem wiedzy naukowej i medycznej na temat profilaktyki chorób i mechanizmów ich powstawania oraz medycyny stylu życia m. in. na Instagramie @dr_karabin i w autorskim podcaście “O długim życiu w zdrowiu”. 

Angelika Kargulewicz
dr n. med.

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu na Wydziale Lekarskim II, kierunku Dietetyka. Praktykę zawodową oraz badania do pracy doktorskiej realizowała na Oddziale Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UMP, prowadząc dietoterapię chorób przewodu pokarmowego i zaburzeń metabolicznych. Autorka licznych prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka, opublikowanych na łamach czasopism polskich i zagranicznych. Wykładowca uniwersytecki i prelegent na konferencjach lokalnych oraz międzynarodowych. 

Matylda Kręgielska-Narożna
dr n. o zdr.

Dietetyk i promotor zdrowia. Adiunkt w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Kształci młode kadry dietetyków i pracuje naukowo. Autorka wielu prac naukowych oraz wystąpień konferencyjnych. W codziennej praktyce łączy współczesną wiedzę opartą o EBM (Medycyna Oparta na Faktach) i udziela kompleksowych porad w nadwadze, otyłości (w tym w czasie farmakoterapii oraz przed i po operacjach bariatrycznych) oraz zaburzeniach metabolicznych.

Paulina Borek-Trybała
dr n. med.

Psychodietetyk i dietetyk kliniczny z 14-letnim doświadczeniem zawodowym. Specjalizuje się w dietetyce nefrologicznej, a na co dzień pracuje w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku oraz prowadzi prywatną praktykę. W swoim gabinecie wspiera również pacjentów onkologicznych i bariatrycznych. Aktywnie działa edukacyjnie w mediach społecznościowych jako @dietetykmedyczny, dzieląc się wiedzą z zakresu żywienia w przewlekłej chorobie nerek i transplantologii.

Agata Stróżyk
dr n. med. i n. o zdr.

Pracownik naukowy i dietetyk dziecięcy w Zespole Żywieniowym Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Członkini Komitetu Allied Health Professionals oraz Edukacyjnego ESPGHAN. Specjalizuje się w dietetyce opartej na faktach (EBM). Jest autorką licznych publikacji naukowych w czasopismach krajowych i zagranicznych z zakresu dietoterapii w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego u dzieci i dorosłych, alergii i nietolerancji pokarmowych oraz trudności w karmieniu i jedzeniu. Jest certyfikowaną dietetyczką w zakresie diety low-FODMAP (Uniwersytet Monasha) oraz autorką książki Dieta low-FODMAP.

 Aneta Kościołek
dr n. med.

Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ

żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.

Natalia Drabińska
dr

Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Instytutu InLife w Olsztynie. Naukowo specjalizuje się w dziedzinie żywienia i badań żywności, dodatkowo psychodietetyk. Tytuł doktora uzyskała na podstawie interdyscyplinarnej pracy dotyczącej zastosowania preparatu fruktooligosacharydów i inuliny jako składnika diety bezglutenowej dzieci z chorobą trzewną. Aktualnie prowadzi badania nad wpływem diety ketogenicznej na organizm człowieka oraz zastosowaniem analizy lotnych związków organicznych w diagnostyce i badaniach żywności.

Alicja Baska
lek.

Asystentka w Zakładzie Medycyny Stylu Życia Szkoły Zdrowia Publicznego Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego, rezydentka zdrowia publicznego. Certyfikowana specjalistka medycyny stylu życia International Board of Lifestyle Medicine (IBLM Diplomate). Certyfikowana terapeutka poznawczo-behawioralna bezsenności (CBT-I). Współzałożycielka i Dyrektor Organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Wiceprezeska European Lifestyle Medicine Council. Członkini Advisory Council Global Positive Health Institute.

Katarzyna Zydek-Świć
lek.

Lekarka medycyny stylu życia (IBLMDipl), lekarka rodzinna w trakcie specjalizacji, obesitolożka (PTLO i PTBnO) i psychodietetyczka (studia podyplomowe WSB Merito). Ukończyła studia podyplomowe z Psychosomatyki i somatopsychologii na SWPS, a obecnie na tym samym Uniwersytecie studiuje Uważność i Współczucie. Fascynuje się połączeniami ciała i umysłu, psychologią i medytacją. Prowadzi własną praktykę lekarską w zakresie leczenia otyłości i medycyny stylu życia.

Tomasz Woźniak
mgr inż.

Absolwent Politechniki Wrocławskiej na Wydziale Chemii o kierunku biotechnologia i specjalizacji: biotechnologia molekularna, biochemia, biokataliza i inżynieria genetyczna. Wysokiej klasy specjalista z obszaru farmaceutyków, suplementów diety, nutraceutyków i żywności funkcjonalnej. Przez wiele lat prowadził szkolenia produktowe dla przedstawicieli medycznych i farmaceutycznych, handlowców oraz farmaceutów. Uczestniczył jako prelegent w konferencjach poświęconych zdrowiu. Prowadził wykłady dla seniorów na uniwersytetach trzeciego wieku. Autor dwóch książek dotyczących nutraceutyków i tematyki prozdrowotnej.

Julia Szewczyk
dietetyk

Dyplomowana dietetyczka, absolwentka Wyższej Szkoły Medycznej we Wrocławiu. Obecnie kontynuuje studia magisterskie, jednocześnie rozwijając swoje kompetencje poprzez liczne szkolenia oraz aktywny udział w Studenckim Kole Naukowym Dietetyki przy Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. Jej główne obszary zainteresowań to dietetyka kliniczna, w szczególności bariatria oraz mikrobiota jelitowa. Pasjonuje ją wpływ żywienia na zdrowie metaboliczne oraz możliwości dietoterapii w leczeniu chorób przewlekłych. Na co dzień łączy wiedzę teoretyczną z praktycznym podejściem, pomagając pacjentom w poprawie jakości życia.

Uczestnicy

Do udziału w Konferencji zapraszamy

Dietetyków oraz lekarzy, w szczególności lekarzy POZ, którym zależy na przełożeniu najnowszych rekomendacji i aktualnych zaleceń w zakresie dietoterapii na codzienną praktykę zawodową.

Patronat merytoryczny i medialny

Konferencja Współczesnej Dietetyki to była nie tylko szansa na pogłębianie wiedzy w gronie ekspertów, ale również świetna okazja na poznanie innych osób z branży, wymianę spostrzeżeń oraz cennych doświadczeń praktycznych. Merytoryczne i interesujące wykłady przygotowane przez dietetyków praktyków oraz lekarzy i farmaceutów pozwoliły mi spojrzeć na temat otyłości jeszcze szerzej niż dotychczas. […] Wartościowym elementem wydarzenia był też bardzo ciekawy dobór stanowisk sponsorów, gdzie […] poznałam nowe ciekawe produkty, które na pewno wykorzystam układając plany suplementacyjne dla moich podopiecznych. Konferencje organizowane przez Współczesną Dietetykę są na najwyższym poziomie i dają okazję do wielopłaszczyznowego rozwoju! […]

Adrianna Dąbrowska-Hulka

  • dietetyka.dla.skory
Write your awesome label here.
Dziękuję bardzo za możliwość udziału w Ogólnopolskiej Konferencji o Powikłaniach w Otyłości. Wydarzenie było niezwykle merytoryczne, a przedstawione wykłady dostarczyły aktualnej wiedzy popartej najnowszymi badaniami i rekomendacjami naukowymi. Szczególnie cenne były wykłady dotyczące farmakoterapii oraz dietoterapii w kontekście leczenia otyłości, które wzbogaciły moje spojrzenie na ten obszar.  Doskonała organizacja, wysoki poziom ekspercki prelegentów oraz możliwość dyskusji sprawiły, że konferencja była dla mnie bardzo wartościowym doświadczeniem. Cieszę się, że mogłam w niej uczestniczyć i z niecierpliwością czekam na kolejną edycję!

Karolina Marutschke

  • karolina_marutschke
Write your awesome label here.

Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w konferencji o Powikłaniach Otyłości organizowanej przez Współczesną Dietetykę. Było to wydarzenie pełne merytorycznej wiedzy, aktualnych rekomendacji naukowych i inspirujących dyskusji o przyszłości leczenia choroby otyłościowej. Jednym z najważniejszych wniosków płynących z konferencji było to, że skuteczne przeciwdziałanie i leczenie otyłości wymaga współpracy wielu specjalistów. […] Konferencja dostarczyła mi solidnej dawki aktualnej wiedzy i inspiracji do dalszej pracy. Cieszę się, że miałam okazję uczestniczyć w wydarzeniu, które […] daje narzędzia do jeszcze skuteczniejszej pracy z pacjentami. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, czy warto brać udział w takich wydarzeniach – moja odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak!

Aleksandra Grelus

  • zdrowozycie_dietetyk
Write your awesome label here.

Bilety

  • I pula biletów

*zł  239 netto     
 293,97 brutto
Zarezerwuj swój bilet w przedsprzedaży z puli tańszych biletów - z możliwością rezygnacji do 30 dni przed Konferencją.
*Oferta ograniczona czasowo.
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
  • Prezentacje i materiały konferencyjne
  • Poczęstunek kawowy
  • Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
  • Pakiet zniżek od partnerów
  • Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
  • Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
  • Cena regularna

*zł  449 netto     
 552,27 brutto
Jeśli wolisz poczekać, możesz zakupić bilet później w wyższej cenie i ofercie bezzwrotnej.
*Oferta ograniczona czasowo.
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
  • Prezentacje i materiały konferencyjne
  • Poczęstunek kawowy
  • Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
  • Pakiet zniżek od partnerów
  • Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
  • Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją