O Konferencji

Według prognoz Światowej Federacji Otyłości, do 2035 roku co czwarta osoba na świecie będzie zmagać się z otyłością. Problem ten w coraz większym stopniu dotyczy również dzieci – w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat liczba młodych osób z nadwagą potroiła się.

Dane są jednoznaczne: 68% mężczyzn i 53% kobiet w Polsce ma nadwagę, a z otyłością zmaga się już ponad 8 milionów osób. To nie tylko problem estetyczny – otyłość to przewlekła, nawracająca choroba, która zwiększa ryzyko ponad 200 powikłań, w tym cukrzycy typu 2, schorzeń sercowo-naczyniowych oraz wielu nowotworów.

Nasza konferencja to przestrzeń dialogu, wymiany wiedzy i szukania realnych rozwiązań. Łączymy specjalistów, praktyków, decydentów i wszystkich, którzy chcą działać na rzecz zdrowia publicznego. Razem możemy zmienić trajektorię tej globalnej epidemii.

ROLA DIETETYKA W ZESPOLE TERAPEUTYCZNYM LECZĄCYM PACJENTA Z OTYŁOŚCIĄ

Podstawowym celem leczenia choroby otyłościowej jest skuteczna redukcja masy ciała, ograniczenie ryzyka wystąpienia powikłań zdrowotnych oraz leczenie zaburzeń metabolicznych. Równie ważne jest zapobieganie ponownemu przyrostowi masy ciała – otyłość to bowiem choroba przewlekła i nawracająca, wymagająca kompleksowego podejścia.

Podczas konferencji zaprezentujemy i omówimy najnowsze wytyczne opracowane przez Polskie Towarzystwo Leczenia Otyłości (PTLO) na rok 2025. Aktualne algorytmy postępowania uwzględniają zintegrowane działania obejmujące modyfikację stylu życia, interwencje dietetyczne, leczenie farmakologiczne, a w określonych przypadkach również leczenie chirurgiczne. Na każdym z tych etapów kluczową rolę odgrywa postępowanie niefarmakologiczne, które pozostaje fundamentem skutecznej terapii.

Szczególna rola przypada dietetykowi – zarówno w ramach przygotowania pacjenta do leczenia bariatrycznego (tzw. prehabilitacji), jak i w długofalowym wsparciu dietetycznym po zabiegu. Warto podkreślić, że wsparcie dietetyczne ma kluczowe znaczenie także w trakcie leczenia farmakologicznego – odpowiednio dobrany plan żywieniowy zwiększa skuteczność terapii, wspiera utrzymanie efektów oraz pomaga minimalizować ewentualne działania niepożądane. To właśnie interdyscyplinarna współpraca zespołu terapeutycznego daje największe szanse na trwały sukces w leczeniu otyłości.

KONFERENCJA

  22 listopada 2025
Rosnąca skala problemu otyłości oraz niepodważalna rola dietetyka w jej leczeniu – zarówno w kontekście prewencji, jak i terapii powikłań – stały się impulsem do poświęcenia tegorocznej edycji konferencji właśnie temu tematowi. W odpowiedzi na realne potrzeby środowiska medycznego i dietetycznego, przygotowaliśmy wydarzenie, które będzie przestrzenią do wymiany wiedzy, doświadczeń i praktycznych rozwiązań.

Do udziału zaprosiliśmy uznanych ekspertów oraz praktyków na co dzień pracujących z pacjentami z chorobą otyłościową – specjalistów, którzy podzielą się najnowszymi wytycznymi, wynikami badań oraz skutecznymi strategiami terapeutycznymi. W programie znajdą się m.in. aktualne rekomendacje Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, nowoczesne podejścia dietetyczne, wsparcie w leczeniu farmakologicznym i bariatrycznym oraz case studies z codziennej praktyki klinicznej.

Jesteśmy przekonani, że tegoroczna konferencja – jak zawsze – dostarczy uczestnikom nie tylko najwyższej jakości wiedzy merytorycznej, ale także inspiracji, motywacji i niezapomnianych doświadczeń networkingowych. To wyjątkowa okazja do nawiązania kontaktów, wymiany perspektyw i wspólnego działania na rzecz poprawy zdrowia publicznego.
Anna Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna magazynu Współczesna Dietetyka
Anna Gadzińska-Kryjak
Redaktorka naczelna magazynu
Współczesna Dietetyka

Konferencja pod patronatem

Konferencja pod patronatem

Szczegóły organizacyjne

Ogólnopolska Konferencja

Współczesna Dietetyka o powikłaniach otyłości 2025

Najnowsze rekomendacje i zalecenia w zakresie dietoterapii chorób będących następstwem otyłości

   Poznań

   Termin: 22 listopada 2025

   Godziny: 9:00-18:00

MIEJSCE

Concordia Design Poznań
 ul. Zwierzyniecka 3
60-813 Poznań

Ramowy program Konferencji

*organizator zastrzega sobie możliwość zmian

I.

Hot i… jeszcze raz hot

  • Modele terapii żywieniowej w oparciu o nowe fenotypy otyłości i stosowaną farmakoterapię
  • Indywidualizacja terapii otyłości – czy tylko w farmakoterapii, czy także w zaleceniach żywieniowych
  • Wpływ diety bogatej w polifenole na neuroplastyczność i regulację masy ciała u
    pacjentów z otyłością
  • Przeciwstarzeniowy potencjał leków inkretynowych
  • Suplementacja witaminą D w strategii leczenia otyłości
  • Probiotykoterapia jako wsparcie zdrowia metabolicznego

II.

Case studies

  • Wsparcie żywieniowe pacjenta z niewydolnością serca towarzyszącą otyłości
  • Zalecenia żywieniowe w terapii pacjenta pediatrycznego z otyłością
  • Niefarmakologiczne metody leczenia pacjenta z otyłością sarkopeniczną
  • Dietoterapeutyczne modulowanie osi podwzgórze-przysadka-nadnercza u pacjenta z zespołem metabolicznym
  • Pacjent w pierwszym roku po operacji bariatrycznej – wyzwania i kluczowe czynniki sukcesu
  • Postępowanie dietetyczne u pacjentki w ciąży chorującej na otyłość

III.

Diagnostyka dla dietetyka

  • Wpływ leczenia farmakologicznego na odchylenia w wynikach badań laboratoryjnych ze szczególnym uwzględnieniem pacjentów chorujących na otyłość

IV.

Psychodietetyka

  • Techniki psychologiczne i narzędzia motywacyjne w pracy z pacjentem bariatrycznym
  • Style odżywiania i zaburzenia odżywiania jako przyczyny powstawania otyłości

IV.

Diagnostyka dla dietetyka 2025

Badania laboratoryjne w pracy dietetyka 2025: normy i kluczowe parametry
dr n. med. Karolina Karabin

WARSZTAT PRAKTYCZNY*

Nie tylko żywienie i ruch. Jak holistycznie wspierać pacjenta w trakcie leczenia choroby otyłościowej?

Warsztat bazujący na medycynie stylu życia i podejściu psychodietetycznym, prowadzony przez lekarki obesitolożki w oparciu o autorskie narzędzie monitorowania dobrostanu pacjentów.
Warsztat poprowadzą:
 lek. Alicja Baska
lek. Katarzyna Zydek-Świć
* Liczba miejsc ograniczona. 
Warsztat dostępny w bilecie premium.

Grono prelegentów

kolejni prelegenci pojawią się wkrótce

Monika Bronkowska
prof. dr hab. inż.

Naukowiec i wykładowca akademicki w Instytucie Nauk o Zdrowiu na Uniwersytecie Opolskim. Autorka wielu publikacji i monografii naukowych, książek popularnonaukowych, recenzent i promotor prac dyplomowych. Członek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, wielu towarzystw naukowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Dietetyk i edukator w Poradni Dietetycznej – Akademia Diety.

Maja Czerwińska-Rogowska
dr n. med. n. o zdr.

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe (www.drmajaczerwinska.pl).

Karolina Karabin 
dr n. med.

Diagnosta laboratoryjny i biolog molekularny, konsultant ds. żywienia i stylu życia, członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Tytuł doktora nauk medycznych obroniła na I Wydziale Lekarskim Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od wielu lat zajmuje się popularyzowaniem wiedzy naukowej i medycznej na temat profilaktyki chorób i mechanizmów ich powstawania oraz medycyny stylu życia m. in. na Instagramie @dr_karabin i w autorskim podcaście “O długim życiu w zdrowiu”. 

Adrian Kwaśny
dr n. med. i dr n. o zdr.

Dietetyk, nauczyciel akademicki, wielokrotny wykładowca na kongresach naukowych oraz szkoleniach. Stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskał na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Autor oraz współautor publikacji naukowych oraz monografii.  Od wielu lat pracuje jako dietetyk, a jego zainteresowania skupiają się wokół dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (European Society of Cardiology).

Katarzyna Okręglicka
dr inż. 

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W 2008 roku ukończyła Studia Podyplomowe z Doskonalenia Pedagogicznego w SGGW w Warszawie. Pracę doktorską z fizjologii żywienia obroniła w 2012 roku. Wykonawca grantu promotorskiego NCN (KBN): pt. „Wpływ proporcji makroskładników i rodzaju tłuszczu w diecie na mechanizmy regulacji ciśnienia tętniczego w nerkach.” Od 2010r. zatrudniona w Zakładzie Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM.

Matylda Kręgielska-Narożna
dr n. o zdr.

Dietetyk i promotor zdrowia. Adiunkt w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Kształci młode kadry dietetyków i pracuje naukowo. Autorka wielu prac naukowych oraz wystąpień konferencyjnych. W codziennej praktyce łączy współczesną wiedzę opartą o EBM (Medycyna Oparta na Faktach) i udziela kompleksowych porad w nadwadze, otyłości (w tym w czasie farmakoterapii oraz przed i po operacjach bariatrycznych) oraz zaburzeniach metabolicznych.

Angelika Staszewska
dr n. o zdr.

Wykładowca akademicki, specjalistka w zakresie psychodietetyki i promocji zdrowia, z tytułem MBA dla kadr medycznych. Kierownik merytoryczny kierunku Psychodietetyka na studiach podyplomowych Uniwersytetu SWPS w Poznaniu i Krakowie. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i Uniwersytetu SWPS. Koordynator projektów edukacyjnych i szkoleniowych z obszaru zdrowia.

Alicja Baska
lek.

Asystentka w Zakładzie Medycyny Stylu Życia Szkoły Zdrowia Publicznego Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego, rezydentka zdrowia publicznego. Certyfikowana specjalistka medycyny stylu życia International Board of Lifestyle Medicine (IBLM Diplomate). Certyfikowana terapeutka poznawczo-behawioralna bezsenności (CBT-I).

Współzałożycielka i Dyrektor Organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Wiceprezeska European Lifestyle Medicine Council. Członkini Advisory Council Global Positive Health Institute.


Katarzyna Zydek-Świć
lek.

Lekarka medycyny stylu życia (IBLMDipl), lekarka rodzinna w trakcie specjalizacji, obesitolożka (PTLO i PTBnO) i psychodietetyczka (studia podyplomowe WSB Merito). Ukończyła studia podyplomowe z Psychosomatyki i somatopsychologii na SWPS, a obecnie na tym samym Uniwersytecie studiuje Uważność i Współczucie. Fascynuje się połączeniami ciała i umysłu, psychologią i medytacją. Prowadzi własną praktykę lekarską w zakresie leczenia otyłości i medycyny stylu życia.

Katarzyna Walas
mgr

Dietetyczka bariatryczna, psychodietetyczka i specjalistka leczenia żywieniowego. Absolwentka Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy oraz Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Od wielu lat wspiera pacjentów w zmianie nawyków żywieniowych – zarówno podczas konsultacji indywidualnych, jak i spotkań grupowych. Na co dzień zajmuję się dietoterapią osób chorujących na otyłość, a także leczeniem żywieniowym w onkologii i neurologii. Prowadzi szkolenia oraz warsztaty z zakresu zdrowego odżywiania, a jej doświadczenie obejmuje również pracę akademicką – współpracowwnik m.in. z Uniwersytetem Westminster w Londynie i Uniwersytetem Mediolańskim. Autorka książek kulinarnych z przepisami bariatrycznymi, w których łączy praktykę kliniczną z pasją do smaku i zdrowego stylu życia.


Klara Głaz
mgr

Dyplomowany dietetyk, kierownik ds. szkoleń Pharma NordDietetyk z wieloletnim doświadczeniem w pracy jako wykładowca i organizator szkoleń edukacyjnych dla specjalistów związanych z ochroną zdrowia. Prowadzi wykłady i warsztaty skierowane do dietetyków, lekarzy, farmaceutów, fizjoterapeutów oraz innych przedstawicieli zawodów medycznych. Specjalizuje się w przekazywaniu praktycznej wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia, indywidualnego podejścia do żywienia oraz suplementacji dopasowanej do potrzeb organizmu. Dzięki bogatemu doświadczeniu wspiera specjalistów, pomagając im w efektywnym wdrażaniu skutecznych strategii żywieniowo-suplementacyjnych w pracy z klientami. 

Uczestnicy

Do udziału w Konferencji zapraszamy

Dietetyków oraz lekarzy, w szczególności lekarzy POZ, którym zależy na przełożeniu najnowszych rekomendacji i aktualnych zaleceń w zakresie dietoterapii na codzienną praktykę zawodową.

Patronat merytoryczny i medialny

Konferencja Współczesnej Dietetyki to była nie tylko szansa na pogłębianie wiedzy w gronie ekspertów, ale również świetna okazja na poznanie innych osób z branży, wymianę spostrzeżeń oraz cennych doświadczeń praktycznych. Merytoryczne i interesujące wykłady przygotowane przez dietetyków praktyków oraz lekarzy i farmaceutów pozwoliły mi spojrzeć na temat otyłości jeszcze szerzej niż dotychczas. […] Wartościowym elementem wydarzenia był też bardzo ciekawy dobór stanowisk sponsorów, gdzie […] poznałam nowe ciekawe produkty, które na pewno wykorzystam układając plany suplementacyjne dla moich podopiecznych. Konferencje organizowane przez Współczesną Dietetykę są na najwyższym poziomie i dają okazję do wielopłaszczyznowego rozwoju! […]

Adrianna Dąbrowska-Hulka

  • dietetyka.dla.skory
Write your awesome label here.
Dziękuję bardzo za możliwość udziału w Ogólnopolskiej Konferencji o Powikłaniach w Otyłości. Wydarzenie było niezwykle merytoryczne, a przedstawione wykłady dostarczyły aktualnej wiedzy popartej najnowszymi badaniami i rekomendacjami naukowymi. Szczególnie cenne były wykłady dotyczące farmakoterapii oraz dietoterapii w kontekście leczenia otyłości, które wzbogaciły moje spojrzenie na ten obszar.  Doskonała organizacja, wysoki poziom ekspercki prelegentów oraz możliwość dyskusji sprawiły, że konferencja była dla mnie bardzo wartościowym doświadczeniem. Cieszę się, że mogłam w niej uczestniczyć i z niecierpliwością czekam na kolejną edycję!

Karolina Marutschke

  • karolina_marutschke
Write your awesome label here.

Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w konferencji o Powikłaniach Otyłości organizowanej przez Współczesną Dietetykę. Było to wydarzenie pełne merytorycznej wiedzy, aktualnych rekomendacji naukowych i inspirujących dyskusji o przyszłości leczenia choroby otyłościowej. Jednym z najważniejszych wniosków płynących z konferencji było to, że skuteczne przeciwdziałanie i leczenie otyłości wymaga współpracy wielu specjalistów. […] Konferencja dostarczyła mi solidnej dawki aktualnej wiedzy i inspiracji do dalszej pracy. Cieszę się, że miałam okazję uczestniczyć w wydarzeniu, które […] daje narzędzia do jeszcze skuteczniejszej pracy z pacjentami. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, czy warto brać udział w takich wydarzeniach – moja odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak!

Aleksandra Grelus

  • zdrowozycie_dietetyk
Write your awesome label here.

Bilety

  • I pula biletów

*zł  239 netto     
 293,97 brutto
Zarezerwuj swój bilet w przedsprzedaży z puli tańszych biletów - z możliwością rezygnacji do 30 dni przed Konferencją.
*Oferta ograniczona czasowo.
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
  • Prezentacje i materiały konferencyjne
  • Poczęstunek kawowy
  • Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
  • Pakiet zniżek od partnerów
  • Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
  • Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
  • II pula biletów

*zł  299 netto     
 367,77 brutto
Zarezerwuj swój bilet w przedsprzedaży z puli tańszych biletów - z możliwością rezygnacji do 30 dni przed Konferencją.
*Oferta ograniczona czasowo.
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
  • Prezentacje i materiały konferencyjne
  • Poczęstunek kawowy
  • Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
  • Pakiet zniżek od partnerów
  • Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
  • Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
  • Cena regularna

*zł  449 netto     
 552,27 brutto
Jeśli wolisz poczekać, możesz zakupić bilet później w wyższej cenie i ofercie bezzwrotnej.
*Oferta ograniczona czasowo.
  • Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
  • Prezentacje i materiały konferencyjne
  • Poczęstunek kawowy
  • Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
  • Pakiet zniżek od partnerów
  • Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
  • Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją