
O Konferencji
ROLA DIETETYKA W NOWOCZESNEJ OPIECE MEDYCZNEJ
KONFERENCJA
Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji – to nie tylko możliwość zdobycia najnowszej wiedzy, ale także okazja do wymiany doświadczeń i nawiązania cennych kontaktów w branży dietetycznej.
Szczegóły organizacyjne

-
Wydarzenie certyfikowane
Nasza konferencja spełnia standardy etyczne wynikające z kodeksu dobrych praktyk INFARMA
Wstępny
ramowy program Konferencji
Grono prelegentów
kolejni prelegenci pojawią się wkrótce
Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Doświadczenie zawodowe zdobyła m.in. w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu, Collegium Medicum UJ, Universidad de Navarra (Hiszpania), Strydehlyde University (Wielka Brytania). Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka PUM. Bada nowoczesne rozwiązania w dietoprofilaktyce i dietoterapii. Obecnie koncentruje się na badaniu mikrobioty jelitowej w kontekście żywienia osób z chorobami przewodu pokarmowego oraz niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby.
Naukowiec i wykładowca akademicki w Instytucie Nauk o Zdrowiu na Uniwersytecie Opolskim. Autorka wielu publikacji i monografii naukowych, książek popularnonaukowych, recenzent i promotor prac dyplomowych. Członek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, wielu towarzystw naukowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Dietetyk i edukator w Poradni Dietetycznej – Akademia Diety.
Profesor Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, dietetyk, naukowiec, ratownik medyczny oraz specjalista promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej. Przewodniczący Rady Dyscypliny Nauk o Zdrowiu na UMW, aktywny członek wielu krajowych i międzynarodowych towarzystw naukowych, takich jak Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, European Society of Cardiology, European Association of Preventive Cardiology czy Heart Failure Association. W pracy naukowej koncentruje się na badaniu wpływu stanu odżywienia na rokowania pacjentów w stanie zagrożenia zdrowia i życia. Klinicznie zajmuje się głównie pacjentami z chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Diagnosta laboratoryjny i biolog molekularny, konsultant ds. żywienia i stylu życia, członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Tytuł doktora nauk medycznych obroniła na I Wydziale Lekarskim Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od wielu lat zajmuje się popularyzowaniem wiedzy naukowej i medycznej na temat profilaktyki chorób i mechanizmów ich powstawania oraz medycyny stylu życia m. in. na Instagramie @dr_karabin i w autorskim podcaście “O długim życiu w zdrowiu”.
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu na Wydziale Lekarskim II, kierunku Dietetyka. Praktykę zawodową oraz badania do pracy doktorskiej realizowała na Oddziale Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UMP, prowadząc dietoterapię chorób przewodu pokarmowego i zaburzeń metabolicznych. Autorka licznych prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka, opublikowanych na łamach czasopism polskich i zagranicznych. Wykładowca uniwersytecki i prelegent na konferencjach lokalnych oraz międzynarodowych.
Dietetyk i promotor zdrowia. Adiunkt w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Kształci młode kadry dietetyków i pracuje naukowo. Autorka wielu prac naukowych oraz wystąpień konferencyjnych. W codziennej praktyce łączy współczesną wiedzę opartą o EBM (Medycyna Oparta na Faktach) i udziela kompleksowych porad w nadwadze, otyłości (w tym w czasie farmakoterapii oraz przed i po operacjach bariatrycznych) oraz zaburzeniach metabolicznych.
Psychodietetyk i dietetyk kliniczny z 14-letnim doświadczeniem zawodowym. Specjalizuje się w dietetyce nefrologicznej, a na co dzień pracuje w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku oraz prowadzi prywatną praktykę. W swoim gabinecie wspiera również pacjentów onkologicznych i bariatrycznych. Aktywnie działa edukacyjnie w mediach społecznościowych jako @dietetykmedyczny, dzieląc się wiedzą z zakresu żywienia w przewlekłej chorobie nerek i transplantologii.
Pracownik naukowy i dietetyk dziecięcy w Zespole Żywieniowym Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Członkini Komitetu Allied Health Professionals oraz Edukacyjnego ESPGHAN. Specjalizuje się w dietetyce opartej na faktach (EBM). Jest autorką licznych publikacji naukowych w czasopismach krajowych i zagranicznych z zakresu dietoterapii w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego u dzieci i dorosłych, alergii i nietolerancji pokarmowych oraz trudności w karmieniu i jedzeniu. Jest certyfikowaną dietetyczką w zakresie diety low-FODMAP (Uniwersytet Monasha) oraz autorką książki Dieta low-FODMAP.
Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ
żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.
Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Instytutu InLife w Olsztynie. Naukowo specjalizuje się w dziedzinie żywienia i badań żywności, dodatkowo psychodietetyk. Tytuł doktora uzyskała na podstawie interdyscyplinarnej pracy dotyczącej zastosowania preparatu fruktooligosacharydów i inuliny jako składnika diety bezglutenowej dzieci z chorobą trzewną. Aktualnie prowadzi badania nad wpływem diety ketogenicznej na organizm człowieka oraz zastosowaniem analizy lotnych związków organicznych w diagnostyce i badaniach żywności.
Asystentka w Zakładzie Medycyny Stylu Życia Szkoły Zdrowia Publicznego Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego, rezydentka zdrowia publicznego. Certyfikowana specjalistka medycyny stylu życia International Board of Lifestyle Medicine (IBLM Diplomate). Certyfikowana terapeutka poznawczo-behawioralna bezsenności (CBT-I). Współzałożycielka i Dyrektor Organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Wiceprezeska European Lifestyle Medicine Council. Członkini Advisory Council Global Positive Health Institute.
Lekarka medycyny stylu życia (IBLMDipl), lekarka rodzinna w trakcie specjalizacji, obesitolożka (PTLO i PTBnO) i psychodietetyczka (studia podyplomowe WSB Merito). Ukończyła studia podyplomowe z Psychosomatyki i somatopsychologii na SWPS, a obecnie na tym samym Uniwersytecie studiuje Uważność i Współczucie. Fascynuje się połączeniami ciała i umysłu, psychologią i medytacją. Prowadzi własną praktykę lekarską w zakresie leczenia otyłości i medycyny stylu życia.
Absolwent Politechniki Wrocławskiej na Wydziale Chemii o kierunku biotechnologia i specjalizacji: biotechnologia molekularna, biochemia, biokataliza i inżynieria genetyczna. Wysokiej klasy specjalista z obszaru farmaceutyków, suplementów diety, nutraceutyków i żywności funkcjonalnej. Przez wiele lat prowadził szkolenia produktowe dla przedstawicieli medycznych i farmaceutycznych, handlowców oraz farmaceutów. Uczestniczył jako prelegent w konferencjach poświęconych zdrowiu. Prowadził wykłady dla seniorów na uniwersytetach trzeciego wieku. Autor dwóch książek dotyczących nutraceutyków i tematyki prozdrowotnej.
Dyplomowana dietetyczka, absolwentka Wyższej Szkoły Medycznej we Wrocławiu. Obecnie kontynuuje studia magisterskie, jednocześnie rozwijając swoje kompetencje poprzez liczne szkolenia oraz aktywny udział w Studenckim Kole Naukowym Dietetyki przy Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. Jej główne obszary zainteresowań to dietetyka kliniczna, w szczególności bariatria oraz mikrobiota jelitowa. Pasjonuje ją wpływ żywienia na zdrowie metaboliczne oraz możliwości dietoterapii w leczeniu chorób przewlekłych. Na co dzień łączy wiedzę teoretyczną z praktycznym podejściem, pomagając pacjentom w poprawie jakości życia.
Do udziału w Konferencji zapraszamy
Patronat merytoryczny i medialny
Bilety
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
-
Imienny certyfikat potwierdzający uczestnictwo
-
Prezentacje i materiały konferencyjne
-
Poczęstunek kawowy
-
Zdrowe co nieco: kanapka i sałatka
-
Pakiet zniżek od partnerów
-
Torba pełna niespodzianek: atrakcyjny pakiet powitalny
-
Możliwość rezygnacji do 30 dni przed Konferencją
-
WARSZTAT PRAKTYCZNY (liczba miejsc ograniczona): Nie tylko farmakoterapia. O holistycznym leczeniu otyłości
-
Nagrania z Ogólnopolskiej Konferencji Współczesna Dietetyka o powikłaniach otyłości z 19.10.2024