Skuteczne żywienie onkologiczne

Znaczenie białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i żywienia medycznego. Case Study i Wytyczne
  • Termin: 15 października 2024 r.
  • Godzina: 19:00
Write your awesome label here.
Szczegóły kursu
  • Prelegenci: Maja Czerwińska-Rogowska
  • Certyfikat: imienny
  • Czas szkolenia: ok. 90 min
Empty space, drag to resize
Dla kogo jest to szkolenie?
Webinar jest skierowany do ekspertów-dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę z zakresu żywienia podczas leczenia onkologicznego, obejmującego również żywienie medyczne jako element leczenia żywieniowego.
Empty space, drag to resize
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu szkolenia.

Szczegóły kursu

Empty space, drag to resize

Czego dowiesz się na szkoleniu?

Jakie źródła białka są najlepsze

dla pacjenta onkologicznego i dlaczego odpowiednia ilość białka ma tak duże znaczenie w trakcie leczenia?

Rola aktywności fizycznej

u pacjentów onkologicznych - najnowsze doniesienia po kongresie ESPEN 2024

Jakie działania niepożądane

mogą wystąpić w wyniku leczenia onkologicznego i jak właściwe odżywianie może pomóc w ich zapobieganiu lub łagodzeniu?

Czy kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne

w diecie pacjenta onkologicznego i jaka ich ilość przynosi korzyści kliniczne?

Czym jest leczenie żywieniowe

i kiedy je wprowadzić?

Czy należy odchudzać pacjentów

otyłych podczas choroby nowotworowej?

Co w programie

1.

Czy dieta wysokobiałkowa zawsze jest konieczna?

Co z chorobą nowotworową i białkiem u pacjenta z chorobami nerek?

2.

Co wiemy o kwasach tłuszczowych omega-3

Czy to niezbędny składnik w diecie pacjenta onkologicznego? Czy rodzaj kwasów omga-3 ma znaczenie?

3.

Otyłość w onkologii - bagatelizowany problem czy stan bez znaczenia?

Czy aktywność fizyczna pomoże?

4.

Praktyczne przykłady z "życia gabinetowego" - nowotwór piersi, nowotwór z chorobą nerek.

Case study - omówienie przypadków i postępowania u pacjentów.
Write your awesome label here.

Zarejestruj się już dziś!

Dołącz do nas, jeśli chcesz być na bieżąco z aktualną wiedzą medyczną i praktyką kliniczną.
    Dr n. med. i n. o zdr.

Maja Czerwińska-Rogowska

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje, nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe (www.drmajaczerwinska.pl).
Write your awesome label here.

Bilety

  • 0 zł

Bilet bezpłatny
  • Dostęp do transmisji szkolenia na żywo
  • Imienny certyfikat uczestnictwa - do pobrania w dniu szkolenia
  • 99 zł

Bilet z nagraniem
  • Dostęp do transmisji szkolenia na żywo
  • Imienny certyfikat uczestnictwa - dostępny do pobrania przez 30 dni
  • Dostęp do nagrania ze szkolenia przez 30 dni