Oś jelito-wątroba
Szczegóły szkolenia:
-
Prelegent: Anna Bartnicka
-
Certyfikat: imienny
-
Czas transmisji: 60 minut
-
Nagranie: dostęp na 30 dni
Dla kogo?
Szkolenie skierowane jest do dietetyków, lekarzy, specjalistów żywienia
oraz innych specjalności zajmujących się terapią pacjentów z chorobami
przewodu pokarmowego, w tym wątroby.
Certyfikat imienny
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu szkolenia.
Szczegóły szkolenia
Oś jelito - wątroba
Choroby wątroby, z uwagi na nieustannie wzrastającą skalę problemu, to aktualnie jedno z ważniejszych wyzwań medycyny.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) jest najczęstszą
chorobą wątroby o charakterze przewlekłym i stanowi poważny problem
epidemiologiczny. Według różnych danych częstość występowania NAFLD waha
się od 17-46% populacji. Z uwagi na pogłębiającą się skalę otyłości
oraz chorób metabolicznych szacuje się, że częstość zachorowania na
NAFLD będzie ciągle wrastać.
Z uwagi na ten fakt, warto poznać nowe strategie zapobiegania i wsparcia terapeutycznego pacjentów z chorobami wątroby, szczególnie poprzez wpływ na mikrobiotę jelitową i oś jelito-wątroba.
Z uwagi na ten fakt, warto poznać nowe strategie zapobiegania i wsparcia terapeutycznego pacjentów z chorobami wątroby, szczególnie poprzez wpływ na mikrobiotę jelitową i oś jelito-wątroba.
Czego dowiesz się na szkoleniu
Co w programie
Od teorii do praktyki
które probiotyki na rynku polskim warto zastosować u pacjentów z chorobami wątroby?
Funkcje oraz choroby
Zaprezentujemy funkcje, podział i diagnostykę chorób związanych z działaniem wątroby.
Zmiany mikrobioty
Jakie zmiany mikrobioty obserwuje się w poszczególnych chorobach wątroby?
MAFLD a NAFLD
Porównamy Metabolic-associated fatty liver disease i Nonalcoholic fatty liver disease.
Anna Bartnicka
Dyrektor ds. nauki Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Diagnosta laboratoryjny. Doktorat nt. mikrobioty jelitowej u noworodków ukończyła w Klinice Zakażeń Noworodka, na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu na kierunku analityka medyczna. Do jej głównych zainteresowań należy mikrobiota jelitowa i jej znaczenie w zdrowiu i chorobie. Posiada wieloletnie doświadczenie w temacie mikrobioty jelit oraz probiotykoterapii. Propagatorka wiedzy nt. mikrobioty jelit i probiotyków na IG @anna.bartnicka. Współautorka książki "Dieta w chorobach autoimmunologicznych".