Opieka nad pacjentem onkologicznym w gabinecie dietetycznym

Write your awesome label here.
Szczegóły szkolenia
  • Prelegent: Agnieszka Surwiłło-Snarska
  • Certyfikat: Imienny
  • Czas transmisji: 60 minut
  • Nagranie: dostęp na 30 dni
Dla kogo?
Webinar jest skierowany dla ekspertów-dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat pracy z pacjentem onkologicznym w gabinecie dietetycznym, w tym w z zakresie zastosowania żywienia medycznego jako wsparcia dietoterapii.
Empty space, drag to resize
Certyfikat imienny
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu szkolenia.

Szczegóły szkolenia

Opieka nad pacjentem onkologicznym

w gabinecie dietetycznym
Coraz więcej mówi się na temat silnego powiązania pomiędzy
przewodem pokarmowym a ośrodkowym układem nerwowym
– stąd właśnie powiedzenie, że jelito to drugi mózg.

Czego dowiesz się na szkoleniu

  • Jak zaplanować prawidłową dietę pacjenta onkologicznego – wytyczne towarzystw naukowych vs. praktyka
  • Jakie składniki diety są szczególnie ważne dla osób chorych na nowotwory i jak zapewnić ich odpowiednią ilość w ich diecie?
  • Jakie są przyczyny i konsekwencje niedożywienie u pacjenta onkologicznego?
  • Co to jest żywienie medyczne i dlaczego jest ważnym elementem wsparcia w leczeniu onkologicznym? 
  • jest schemat włączania leczenia żywieniowego u pacjentów onkologicznych?
Write your awesome label here.

Co w programie

Postępowanie żywieniowe
i niedożywienie

Model postępowania żywieniowego u pacjentów onkologicznych – wytyczne towarzystw naukowych oraz  niedożywienie - jak zdiagnozować i jak postępować?

Praca dietetyka z pacjentem

Praca dietetyka z pacjentem onkologicznym - jak to wygląda w praktyce?

ONS/FSMP

Jak dobrać ONS/FSMP do indywidulanych potrzeb pacjenta onkologicznego?

Skutki uboczne terapii

Skutki uboczne zastosowanej terapii onkologicznej (chemioterapia, radioterapia, leczenie chirurgiczne) -  jak pomóc pacjentowi - wskazówki dietetyczne.
   Dr n. med. i n. o zdr.

Agnieszka Surwiłło-Snarska

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW ze specjalizacją dietetyka oraz studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka. Pracuje jako dietetyk w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Jest członkiem Szpitalnego Zespołu Żywieniowego. Prowadzi seminaria i wykłady m.in. z tematyki leczenia żywieniowego w onkologii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu.
Write your awesome label here.