szkolenie online

Opieka nad pacjentem onkologicznym w gabinecie dietetycznym


szkolenie online

Opieka nad pacjentem onkologicznym w gabinecie dietetycznym

Dla kogo? 

Webinar jest skierowany dla ekspertów-dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat pracy z pacjentem onkologicznym w gabinecie dietetycznym, w tym w z zakresie zastosowania żywienia medycznego jako wsparcia dietoterapii.

Szkolenie prowadzi

Agnieszka Surwiłło-Snarska

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW ze specjalizacją dietetyka oraz studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka. Pracuje jako dietetyk w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Jest członkiem Szpitalnego Zespołu Żywieniowego. Prowadzi seminaria i wykłady m.in. z tematyki leczenia żywieniowego w onkologii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu.

Co w programie?

Postępowanie żywieniowe i niedożywienie

Model postępowania żywieniowego u pacjentów onkologicznych – wytyczne towarzystw naukowych oraz  niedożywienie - jak zdiagnozować i jak postępować?

ONS/FSMP


Jak dobrać ONS/FSMP do indywidulanych potrzeb pacjenta onkologicznego?

Praca dietetyka z pacjentem

Praca dietetyka z pacjentem onkologicznym - jak to wygląda w praktyce?

Skutki uboczne terapii

Skutki uboczne zastosowanej terapii onkologicznej (chemioterapia, radioterapia, leczenie chirurgiczne) -
jak pomóc pacjentowi - wskazówki dietetyczne.

Co otrzymasz w ramach szkolenia?

Podczas szkolenia dowiesz się:

1

Jak

zaplanować prawidłową dietę pacjenta onkologicznego – wytyczne towarzystw naukowych vs. praktyka
2

Jakie

składniki diety są szczególnie ważne dla osób chorych na nowotwory i jak zapewnić ich odpowiednią ilość w ich diecie?
3

Jakie

są przyczyny i konsekwencje niedożywienie u pacjenta onkologicznego?
4

Co to

jest żywienie medyczne i dlaczego jest ważnym elementem wsparcia w leczeniu onkologicznym? 
5

Jaki

jest schemat włączania leczenia żywieniowego u pacjentów onkologicznych?