Opieka nad pacjentem onkologicznym w gabinecie dietetycznym

Opieka nad pacjentem onkologicznym w gabinecie dietetycznym

Dla kogo?
—
Szkolenie prowadzi
—
Co w programie?
—
Postępowanie żywieniowe i niedożywienie
Model postępowania żywieniowego u pacjentów onkologicznych – wytyczne towarzystw naukowych oraz niedożywienie - jak zdiagnozować i jak postępować?
ONS/FSMP
Jak dobrać ONS/FSMP do indywidulanych potrzeb pacjenta onkologicznego?
Praca dietetyka z pacjentem
Praca dietetyka z pacjentem onkologicznym - jak to wygląda w praktyce?
Skutki uboczne terapii
Skutki uboczne zastosowanej terapii onkologicznej (chemioterapia, radioterapia, leczenie chirurgiczne) -
jak pomóc pacjentowi - wskazówki dietetyczne.
jak pomóc pacjentowi - wskazówki dietetyczne.
Co otrzymasz w ramach szkolenia?
—
Podczas szkolenia dowiesz się:
—
1
Jak
zaplanować prawidłową dietę pacjenta onkologicznego – wytyczne towarzystw naukowych vs. praktyka
2
Jakie
składniki diety są szczególnie ważne dla osób chorych na nowotwory i jak zapewnić ich odpowiednią ilość w ich diecie?
3
Jakie
są przyczyny i konsekwencje niedożywienie u pacjenta onkologicznego?
4
Co to
jest żywienie medyczne i dlaczego jest ważnym elementem wsparcia w leczeniu onkologicznym?
5
Jaki
jest schemat włączania leczenia żywieniowego u pacjentów onkologicznych?