Nietolerancja histaminy (NH) - powszechny, ale wciąż niedoceniany problem

Wsparcie dietetyczne i suplementacyjne pacjenta z NH
Write your awesome label here.
Szczegóły kursu:
  • Prelegent: dr n. med. Anna Bartnicka
  • Certyfikat: imienny
  • Czas trwania: ok. 90 min
  • Nagranie: dostęp na 30 dni
Empty space, drag to resize
Dla kogo
Kurs skierowany jest do każdego, kto chce poszerzyć swoją wiedzę na temat nietolerancji histaminy, w tym do lekarzy, dietetyków, specjalistów żywienia, jak również samych pacjentów, którzy od lat zmagają się problemem.
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu kursu.

Szczegóły kursu

Empty space, drag to resize

Nietolerancja histaminy

to bardzo powszechny, ale w dalszym ciągu niedoceniany problem.

Objawy są zróżnicowane i często niespecyficzne, co czyni ją trudną do zdiagnozowania i stwarza istne wyzwanie kliniczne.

Czy występują u Ciebie lub Twoich pacjentów: częste migreny i bóle głowy, katar, duszności, dolegliwości żołądkowe-jelitowe, problemy skórne, bolesne miesiączkowanie, przewlekłe zmęczenie i ból mięśni? To mogą być właśnie problemy z nadmiarem histaminy. 

W ostatnim czasie obserwuje się wzrost zainteresowania tematem nietolerancji histaminy, jednak w dalszym ciągu brak jest ujednoliconego schematu diagnostyki i postępowania terapeutycznego w przypadku pacjentów z NH. Patomechanizm nietolerancji histaminy jest złożony i podczas diagnozy należy brać pod uwagę wiele czynników.

Na szkoleniu usystematyzujemy te wszystkie zagadnienia, aby ułatwić pracę z pacjentem z nietolerancją histaminy. Dowiedzą się Państwo, jak rozpoznać objawy nietolerancji i jak prawidłowo ją leczyć.

Czego dowiesz się na szkoleniu

  • Histamina – czy zawsze jest zła?
  • Źródła histaminy w organizmie.
  • Metabolizm histaminy w ustroju.
  • Czym jest DAO?
  • Przyczyny nietolerancji histaminy.
  • Objawy nietolerancji histaminy.
  • Diagnostyka NH.
  • Zalecenia dietetyczne w nietolerancji histaminy.
  • Suplementacja diety enzymem DAO.
  • Czy w NH można stosować probiotyki?
Write your awesome label here.

Co w programie

Histamina

Czym jest i jakie pełni funkcje?

Histamina endogenna, egzogenna i produkcji bakteryjnej

Działanie enzymów

rozkładających histaminę w organizmie

Oksydaza diaminowa

DAO (ważny enzym rozkładający histaminę)

Czym jest nietolerancja histaminy?

Jakie mogą być przyczyny nietolerancji histaminy

i niedoboru DAO?

Receptory histaminy

i objawy kliniczne nadmiaru histaminy

Jak prawidłowo diagnozować nietolerancję histaminy?

Dieta niskohistaminowa u pacjenta z NH

- etapy i schemat działania

Wsparcie suplementacyjne w nietolerancji histaminy

- podaż enzymu DAO

Od teorii do praktyki

Które suplementy i probiotyki można zastosować u pacjentów z nietolerancją histaminy
    Dr n. med.

Anna Bartnicka

Dietoterapeuta, diagnosta laboratoryjny. Doktorat z tematyki mikrobioty jelitowej noworodków, ukończyła w Klinice Zakażeń Noworodka na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Współautorka książki "Dieta w chorobach autoimmunologicznych" wyd. PZWL. Do jej głównych zainteresowań należy mikrobiota jelitowa i jej znaczenie w zdrowiu i chorobie. Posiada wieloletnie doświadczenie w aspekcie probiotykoterapii u dorosłych i dzieci. Propagatorka wiedzy nt. zdrowia jelit, probiotyków i nietolerancji histaminy na IG @dr_anna.bartnicka
Write your awesome label here.