Nietolerancja histaminy (NH) - powszechny, ale wciąż niedoceniany problem
Szczegóły kursu:
-
Prelegent: dr n. med. Anna Bartnicka
-
Certyfikat: imienny
-
Czas trwania: ok. 90 min
-
Nagranie: dostęp na 30 dni
Dla kogo
Kurs skierowany jest do
każdego, kto chce poszerzyć swoją wiedzę na temat nietolerancji histaminy, w
tym do lekarzy, dietetyków, specjalistów żywienia, jak również samych pacjentów,
którzy od lat zmagają się problemem.
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu kursu.
Nietolerancja histaminy
to bardzo powszechny, ale w dalszym ciągu niedoceniany problem.
Objawy są zróżnicowane
i często niespecyficzne, co czyni ją trudną do zdiagnozowania i stwarza istne
wyzwanie kliniczne.
Czy
występują u Ciebie lub Twoich pacjentów: częste migreny i bóle głowy, katar,
duszności, dolegliwości żołądkowe-jelitowe, problemy skórne, bolesne
miesiączkowanie, przewlekłe zmęczenie i ból mięśni? To mogą być właśnie
problemy z nadmiarem histaminy.
W ostatnim czasie obserwuje się wzrost zainteresowania tematem nietolerancji histaminy, jednak w dalszym ciągu brak jest ujednoliconego schematu diagnostyki i postępowania terapeutycznego w przypadku pacjentów z NH. Patomechanizm nietolerancji histaminy jest złożony i podczas diagnozy należy brać pod uwagę wiele czynników.
Na szkoleniu usystematyzujemy te wszystkie zagadnienia, aby ułatwić pracę z pacjentem z nietolerancją histaminy. Dowiedzą się Państwo, jak rozpoznać objawy nietolerancji i jak prawidłowo ją leczyć.
W ostatnim czasie obserwuje się wzrost zainteresowania tematem nietolerancji histaminy, jednak w dalszym ciągu brak jest ujednoliconego schematu diagnostyki i postępowania terapeutycznego w przypadku pacjentów z NH. Patomechanizm nietolerancji histaminy jest złożony i podczas diagnozy należy brać pod uwagę wiele czynników.
Na szkoleniu usystematyzujemy te wszystkie zagadnienia, aby ułatwić pracę z pacjentem z nietolerancją histaminy. Dowiedzą się Państwo, jak rozpoznać objawy nietolerancji i jak prawidłowo ją leczyć.
Czego dowiesz się na szkoleniu
- Histamina – czy zawsze jest zła?
- Źródła histaminy w organizmie.
- Metabolizm histaminy w ustroju.
- Czym jest DAO?
- Przyczyny nietolerancji histaminy.
- Objawy nietolerancji histaminy.
- Diagnostyka NH.
- Zalecenia dietetyczne w nietolerancji histaminy.
- Suplementacja diety enzymem DAO.
- Czy w NH można stosować probiotyki?
Co w programie
Histamina
Czym
jest i jakie pełni funkcje?
Histamina endogenna, egzogenna i produkcji bakteryjnej
Działanie
enzymów
rozkładających histaminę w organizmie
Oksydaza
diaminowa
DAO
(ważny enzym rozkładający histaminę)
Czym jest nietolerancja histaminy?
Jakie
mogą być przyczyny nietolerancji histaminy
i niedoboru DAO?
Receptory
histaminy
i
objawy kliniczne nadmiaru histaminy
Jak
prawidłowo diagnozować nietolerancję histaminy?
Dieta
niskohistaminowa u pacjenta z NH
- etapy i schemat działania
Wsparcie
suplementacyjne w nietolerancji histaminy
- podaż
enzymu DAO
Od teorii do praktyki
Które suplementy i probiotyki
można zastosować u pacjentów z nietolerancją histaminy
Anna Bartnicka
Dietoterapeuta, diagnosta laboratoryjny. Doktorat z
tematyki mikrobioty jelitowej noworodków, ukończyła w Klinice Zakażeń Noworodka
na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Współautorka książki "Dieta w
chorobach autoimmunologicznych" wyd. PZWL. Do jej głównych zainteresowań
należy mikrobiota jelitowa i jej znaczenie w zdrowiu i chorobie. Posiada
wieloletnie doświadczenie w aspekcie probiotykoterapii u dorosłych i dzieci.
Propagatorka wiedzy nt. zdrowia jelit, probiotyków i nietolerancji histaminy na
IG @dr_anna.bartnicka