Leczenie żywieniowe w onkologii

Teoria vs. praktyka
Write your awesome label here.
Szczegóły kursu
  • Prelegent: Maja Czerwińska-Rogowska
  • Certyfikat: imienny
  • Czas transmisji: ok. 90 min
  • Nagranie: dostęp na 30 dni.
Empty space, drag to resize
Dla kogo
Webinar dla ekspertów - dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka - którzy chcą widzieć więcej o żywieniu podczas leczenia onkologicznego, także w zakresie żywienia medycznego jako elementu leczenia żywieniowego.
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu szkolenia.

Szczegóły kursu

Empty space, drag to resize

Czego dowiesz się na kursie

  • Jak rozpoznać ryzyko niedożywienia i niedożywienie – skale diagnostyczne, kryteria GLIM? Kto jest w grupie szczególnego ryzyka?
  • Czy niska masa mięśniowa jest związana z gorszymi wynikami leczenia przeciwnowotworowego?
  • Jakie skutki uboczne niesie za sobą leczenie onkologiczne i jak odpowiednią dietą zapobiegać lub łagodzić ich przebieg?
  • Co mówią wytyczne towarzystw naukowych w zakresie żywienia pacjentów onkologicznych i jak je stosować w praktyce?
  • Czym jest leczenie żywieniowe i kiedy je wprowadzić?
  • Jak dobrać i bezpiecznie stosować ONS/FSMP?
  • Jak powinien wyglądać jadłospis pacjenta onkologicznego na różnych etapach leczenia
Write your awesome label here.

Co w programie

Niedożywienie

Dlaczego tak mocno zwracamy na nie uwagę? Którzy pacjenci są szczególnie zagrożeni?

Wytyczne dotyczące żywienia

Czy tylko białko ma znaczenie?

Kacheksja, sarkopenia, otyłość sarkopeniczna

Czy to częste problemy pacjentów onkologicznych?

„Bez żywienia nie ma leczenia”

Czy badania i doświadczenie to potwierdzają?

Indywidualne podejście

Czy każdy pacjent powinien być tak samo prowadzony żywieniowo?

Żywienie medyczne

„Chemia” czy „lekarstwo”?

Porady płynące z doświadczenia

Co można zrobić, aby pacjent stosował przekazane mu zalecenia dietetyczne
    Dr n. med. n. o zdr.

Maja Czerwińska-Rogowska

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe (www.drmajaczerwinska.pl).
Write your awesome label here.