Kwasy tłuszczowe omega-3 w diecie pacjenta onkologicznego

Kiedy wspierać pacjentów żywieniem medycznym
  • Termin: 8 kwietnia 2025 r.
  • Godzina: 19:00
Write your awesome label here.
Szczegóły kursu
  • Prelegenci: Maja Czerwińska-Rogowska
  • Certyfikat: imienny
  • Czas szkolenia: ok. 90 min
Empty space, drag to resize
Dla kogo jest to szkolenie?
Webinar skierowany do dietetyków i specjalistów ds. żywienia, którzy chcą pogłębić wiedzę na temat roli kwasów tłuszczowych omega-3 w leczeniu onkologicznym oraz ich znaczenia w żywieniu medycznym.
Empty space, drag to resize
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu szkolenia.

Szczegóły kursu

Empty space, drag to resize

Czego dowiesz się na szkoleniu?

Jakie są źródła i mechanizmy działania kwasów omega-3?

W jakich ilościach powinny być stosowane u pacjentów onkologicznych?

Jak omega-3 wpływają na stan zapalny, masę mięśniową i apetyt?

W jaki sposób wspierają leczenie onkologiczne (chemioterapia, radioterapia, chirurgia)?

Jakie są aktualne wytyczne ESPEN, ESMO i krajowych towarzystw naukowych?

Kiedy wdrażać żywienie medyczne z omega-3 i jak je skutecznie stosować?

Jak wygląda praktyczne zastosowanie ONS z omega-3 na przykładzie pacjenta?

Co w programie

1.

Biologiczne znaczenie kwasów omega-3 – synteza, biodostępność i metabolizm

Synteza, biodostępność i metabolizm.

2.

Rola kwasów omega-3 w onkologii

Mechanizmy przeciwzapalne, wpływ na kacheksję i procesy metaboliczne u pacjentów onkologicznych.

3.

Stosowanie kwasów omega-3 (w tym ONS z omega-3) jako wsparcie leczenia onkologicznego

Samo białko to już za mało.

4.

Rekomendacje kliniczne dotyczące stosowania omega-3 u pacjentów onkologicznych

Wytyczne ESPEN, ESMO i polskich towarzystw naukowych.

5.

Mity na temat stosowania kwasów omega-3

6.

Znaczenie żywienia medycznego

Interwencja dietetyczna od momentu diagnozy.
Write your awesome label here.

Zarejestruj się już dziś!

Nie przegap szansy na pogłębienie swojej wiedzy. Dołącz do nas, aby wykorzystać najnowsze odkrycia naukowe i praktyczne wskazówki w codziennej praktyce klinicznej.
    Dr n. med. i n. o zdr.

Maja Czerwińska-Rogowska

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe (www.drmajaczerwinska.pl).
Write your awesome label here.

Dlaczego warto wziąć udział w webinarze? 

Szkolenie dostarczy Ci

praktycznych informacji o roli kwasów omega-3 w leczeniu onkologicznym oraz ich zastosowaniu w żywieniu medycznym.

Nauczysz się

jak skutecznie wspierać pacjentów, optymalizować interwencje dietetyczne i wdrażać aktualne wytyczne kliniczne.

Bilety

  • 0 zł

Bilet bezpłatny
  • Dostęp do transmisji szkolenia na żywo
  • Imienny certyfikat uczestnictwa - do pobrania w dniu szkolenia
  • 129 zł

Bilet z nagraniem
  • Dostęp do transmisji szkolenia na żywo
  • Imienny certyfikat uczestnictwa - dostępny do pobrania przez 30 dni
  • Dostęp do nagrania ze szkolenia przez 30 dni