Jak zapewnić o...mega wsparcie żywieniowe pacjentom onkologicznym?

Write your awesome label here.
Szczegóły kursu:
  • Prelegent: Maria Brzegowy  
  • Certyfikat: imienny
  • Czas kursu: 65 minut
  • Nagranie: dostęp na 30 dni
Dla kogo?
Webinar jest skierowany do dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat kluczowych składników odżywczych u pacjentów onkologicznych, w tym w z zakresie zastosowania żywienia medycznego jako wsparcia dietoterapii.
Empty space, drag to resize
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu szkolenia.

Szczegóły szkolenia

Czego dowiesz się na szkoleniu

  • Jakie składniki diety są szczególnie ważne dla osób chorych na nowotwory i jak zapewnić ich odpowiednią podaż w diecie?
  • W jakich typach nowotworów ryzyko niedożywienia pacjentów jest największe?
  • Jakie są przyczyny i konsekwencje niedożywienie u pacjenta onkologicznego?
  • Co to jest żywienie medyczne i dlaczego jest ważnym elementem wsparcia w leczeniu onkologicznym?
  • Dlaczego dietetyk odgrywa kluczową rolę we wsparciu pacjentów onkologicznych?
Write your awesome label here.

Co w programie

Typy nowotworów

Omówimy typy nowotworów, które wiążą się z nawet 70% prawdopodobieństwem rozwoju niedożywienia u pacjentów.

Dobór ONS / FSMP

jak dobrać odpowiedni ONS/FSMP do indywidulanych potrzeb pacjenta onkologicznego.

Składniki odżywcze

Wskażemy, na jakie składniki odżywcze pacjent onkologiczny powinien zwrócić szczególną uwagę.

Skutki uboczne terapii

Podzielimy się praktycznymi wskazówkami, w jaki sposób możesz pomóc pacjentowi w radzeniu sobie ze skutkami ubocznymi zastosowanej terapii onkologicznej (chemioterapia, radioterapia, leczenie chirurgiczne).

Maria Brzegowy 

Dietetyk, specjalista żywienia klinicznego. W obszarze jej zainteresowań zawodowych znajduje się przede wszystkim: chirurgia bariatryczna, wsparcie żywieniowe w chorobach nowotworowych, żywienie do- oraz pozajelitowe. Nauczyciel akademicki, w trakcie ostatniego etapu realizacji pracy doktorskiej. Dietetyk Narodowego Instytutu Onkologii im.
M. Skłodowskiej-Curie w Krakowie, członek Zespołu Żywieniowego Szpitala.
Write your awesome label here.