Czy nowotwór wybaczy wszystkie błędy dietetyczne?

Write your awesome label here.
Szczegóły kursu:
  • Prelegent: Joanna Grupińska 
  • Certyfikat: imienny
  • Czas transmisji: 70 minut
  • Nagranie: dostęp na 30 dni.
Dla kogo?
Webinar jest skierowany do dietetyków - w szczególności dietetyków klinicznych - a także profesjonalistów zajmujących się żywieniem człowieka, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę na temat pracy z pacjentem onkologicznym w gabinecie dietetycznym oraz zastosowania żywienia medycznego jako wsparcia dietoterapii.
Empty space, drag to resize
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu kursu.
Empty space, drag to resize

Szczegóły kursu

Czego dowiesz się na kursie?

  • Metabolizm pacjenta onkologicznego
    czy choroba nowotworowa zmienia zapotrzebowanie na składniki odżywcze?

  • Jak działa układ immunologiczny pacjenta chorującego na nowotwór?
    Czy drobne infekcje są dla niego większym wyzwaniem?

  • Czy kwasy tłuszczowe omega 3 to „święty gral” w onkologii?
    Co mówią wytyczne w tym zakresie? Czy wszystkie kwasy omega 3 są zalecane w diecie każdego pacjenta onkologicznego?

  • Czy witaminy w diecie pacjenta onkologicznego to nadużycie czy droga do szybkiego wyzdrowienia? 
    Czy tak samo działają witaminy syntetyczne i naturalne?
  • Jakie są przyczyny i konsekwencje niedożywienia u pacjenta onkologicznego?
  • Zaburzenia odżywiania w onkologii
    niedożywienie, sarkopenia, kacheksja, otyłość sarkopeniczna – jak postępować?
  • Diety alternatywne w onkologii
    (dieta dr Dąbrowskiej, dieta Gersona, dieta ketogenna).

Write your awesome label here.

Co w programie?

Zalecenia żywieniowe w przypadku

chemioterapii, radioterapii i immunoterapii u pacjentów onkologicznych – na co szczególnie zwrócić uwagę

Niedożywienie, kacheksja, sarkopenia

– co dietetyk może na to poradzić?

Rola kwasów tłuszczowych omega-3

w leczeniu pacjentów onkologicznych

Dieta pacjenta onkologicznego

– gdzie jest miejsce na ONS?

Diety alternatywne w onkologii

– na czym polegają i co mówią na ich temat badania
 dr n. med.

Joanna Grupińska

dietetyk, absolwentka Wydziału Lekarskiego II Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu – kierunku Dietetyka oraz Podyplomowego Studium Przygotowania Pedagogicznego w Zakresie Dydaktyki Medycznej. Absolwentka studium doktoranckiego, realizowanego na wymienionym Uniwersytecie, zakończonego obroną rozprawy doktorskiej, pt. „Zmiana stanu odżywienia, sposobu żywienia i jakości życia kobiet z rakiem piersi w trakcie pooperacyjnej chemioterapii”. Obecnie adiunkt w Katedrze i Zakładzie Chemii Medycznej i Medycyny Laboratoryjnej oraz starszy asystent dietetyki Wielkopolskiego Centrum Onkologii. Autorka kilkunastu publikacji o zasięgu krajowym i międzynarodowym oraz prelegent wielu wystąpień konferencyjnych. Zainteresowania: profilaktyka żywieniowa, dietetyka onkologiczna, leczenie żywieniowe, nutrigenomika.