Czy
nowotwór wybaczy wszystkie błędy dietetyczne?
-
Prelegent: Joanna Grupińska
-
Certyfikat: imienny
-
Czas transmisji: 70 minut
-
Nagranie: dostęp na 30 dni.
Dla kogo?
Webinar jest skierowany do dietetyków - w szczególności dietetyków klinicznych - a także profesjonalistów zajmujących się żywieniem człowieka, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę na temat pracy z pacjentem onkologicznym w gabinecie dietetycznym oraz zastosowania żywienia medycznego jako wsparcia dietoterapii.
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu kursu.
Szczegóły kursu
Czego dowiesz się na kursie?
Co w programie?
Zalecenia
żywieniowe w przypadku
chemioterapii,
radioterapii i immunoterapii u pacjentów onkologicznych – na co szczególnie
zwrócić uwagę
Niedożywienie,
kacheksja, sarkopenia
– co
dietetyk może na to poradzić?
Rola
kwasów tłuszczowych omega-3
w
leczeniu pacjentów onkologicznych
Dieta
pacjenta onkologicznego
– gdzie
jest miejsce na ONS?
Diety alternatywne
w onkologii
– na
czym polegają i co mówią na ich temat badania
Joanna Grupińska
dietetyk, absolwentka Wydziału Lekarskiego II Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu – kierunku Dietetyka oraz Podyplomowego Studium Przygotowania Pedagogicznego w Zakresie Dydaktyki Medycznej. Absolwentka studium doktoranckiego, realizowanego na wymienionym Uniwersytecie, zakończonego obroną rozprawy doktorskiej, pt. „Zmiana stanu odżywienia, sposobu żywienia i jakości życia kobiet z rakiem piersi w trakcie pooperacyjnej chemioterapii”. Obecnie adiunkt w Katedrze i Zakładzie Chemii Medycznej i Medycyny Laboratoryjnej oraz starszy asystent dietetyki Wielkopolskiego Centrum Onkologii. Autorka kilkunastu publikacji o zasięgu krajowym i międzynarodowym oraz prelegent wielu wystąpień konferencyjnych. Zainteresowania: profilaktyka żywieniowa, dietetyka onkologiczna, leczenie żywieniowe, nutrigenomika.