WARSZTAT ONLINE

Planowanie żywienia w różnych fazach leczenia jadłowstrętu psychicznego u młodzieży i dorosłych

Praktyczne opracowywanie zaleceń dietetycznych na bazie case study
  • Termin: 16 stycznia 2025 r.
  • Godzina: 15:00 – 20:00
Write your awesome label here.
Szczegóły kursu
  • Prelegenci: Marzena Rojek-Ledwoch
  • Certyfikat: imienny
  • Czas szkolenia: ok. 5 godz.
Empty space, drag to resize
W skrócie

Praktyczny warsztat pracy dietetycznej z pacjentem chorującym na jadłowstręt psychiczny. Celem szkolenia jest przygotowanie uczestników do prowadzenia pacjentów na różnych etapach choroby oraz pokazanie skutecznej dietoterapii wspierającej proces leczenia.

Empty space, drag to resize
Dla kogo jest to szkolenie?

Webinar jest skierowany do ekspertów-dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę z zakresu pracy z pacjentem zarówno w zakresie tworzenia programów żywieniowych jak i umiejętności komunikacji w interdyscyplinarnym zespole terapeutycznym.

Empty space, drag to resize
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu szkolenia.

Szczegóły kursu

Czego dowiesz się

jako uczestnik szkolenia

Zapoznasz się z wytycznymi na 2025 rok

dotyczącymi żywienia oraz suplementacji w anoreksji

Nauczysz się, jak skutecznie ocenić stan odżywienia pacjentów

oraz zaplanować i wdrożyć plan postępowania żywieniowego KROK PO KROKU

Poznasz zalecenia dotyczące zapotrzebowania

na energię, makroskładniki, witaminy oraz składniki mineralne w I, II, III fazie dietoterapii anoreksji

Dowiesz się, jak planować dietoterapię

na konkretnych przykładach pacjentów

Zrozumiesz

– w oparciu o konkretne przykłady – trudności i zagrożenia związane z pracą z osobami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania

Dowiesz się, jak i kiedy włączyć żywność specjalnego przeznaczenia

do planów żywieniowych pacjentów

Program szkolenia

1.

Wprowadzenie do zagadnienia jadłowstrętu psychicznego

Definicja, kryteria diagnostyczne, etiologia i powikłania.

2.

Rola dietetyka w interdyscyplinarnym zespole terapeutycznym oraz cele dietoterapii

Zadania specjalisty, metody oceny stanu odżywienia i odżywiania, cel terapeutyczny.

3.

Pierwsza wizyta pacjenta

Na co należy zwrócić szczególną uwagę.

4.

Zasady planowania postępowania żywieniowego  w poszczególnych fazach terapii pacjenta

  • wytyczne dotyczące planowania zapotrzebowania na energię, makroskładniki, witaminy oraz składniki mineralne w I, II, III fazie dietoterapii anoreksji
  • zagrożenie zespołem ponownego odżywienia - jak ocenić ryzyko i zapobiegać reefiding syndrom
  • extreme hunger- jak wspomóc pacjenta w sytuacji trudności z kontrolą apetytu oraz głodu
  • zagrożenie niedoborami - aktualne wytyczne dotyczące suplementacji w AN oraz zastosowanie ONS w leczeniu
  • żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w leczeniu anoreksji - jak włączyć ją do jadłospisów pacjentów?

5.

TYLKO U NAS!

Case study

Przykłady pacjentów poddanych dietoterapii. Omówienie konkretnych przypadków pacjentów z gabinetu prowadzącej - podjęte postępowanie oraz efekty leczenia, potencjalne zagrożenia i trudności oraz etapy terapii.

6.

Warsztat praktyczny

Analiza przypadków, ocena stanu odżywienia pacjentów oraz planowanie postępowania żywieniowego KROK PO KROKU. Ćwiczenia oparte na konkretnych przypadkach pacjentów.
Uczestnicy szkolenia
  • samodzielnie oceniają stan odżywienia
  • projektują założenia planu żywieniowego oraz całej dietoterapii
  • dobierają również narzędzia pracy z pacjentem

7.

Zagrożenia w pracy z pacjentem z anoreksją

Praktyczne wskazówki z gabinetu eksperta.
Write your awesome label here.

Zarejestruj się już dziś!

Dołącz do nas, jeśli chcesz być na bieżąco z aktualną wiedzą medyczną i praktyką kliniczną.
    Szkolenie prowadzi

Marzena Rojek-Ledwoch

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w pracy z pacjentem indywidualnym cierpiącym na zaburzenia odżywiania oraz chorobę Parkinsona. Od 12 lat współpracuje z Ośrodkiem Leczenia Nerwic i Zaburzeń Odżywiania „Dąbrówka” gdzie zdobywała doświadczenie w pracy z osobami chorującymi na jadłowstręt psychiczny, bulimię i inne ED (eating disorders). Jest autorką licznych publikacji popularnonaukowych oraz czterech książek dotyczących tematyki żywności i żywienia („Polskie Superfood”, „Dieta #hormony kobiecie i styl życia”, „Zdrowe ciało. Niski indeks glikemiczny”, „Dieta przeciwzapalna” wyd. SBM). Prowadzi wykłady i warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży. Edukuje również seniorów w ramach Uniwersytetów Trzeciego Wieku. Prowadzi szkolenia dla specjalistów z zakresu żywienia w zaburzeniach odżywiania.
Write your awesome label here.

Bilety

  • 399 netto
490,77 brutto
  • Udział w szkoleniu online na żywo
  • Imienny certyfikat uczestnictwa
  • Materiały szkoleniowe opracowane przez prelegentkę
  • Dostęp do nagrania ze szkolenia przez 30 dni