Planowanie żywienia w różnych fazach leczenia jadłowstrętu psychicznego u młodzieży i dorosłych
Szczegóły kursu
-
Prelegenci: Marzena Rojek-Ledwoch
-
Certyfikat: imienny
-
Czas szkolenia: ok. 5 godz.
-
Nagranie: dostęp na 30 dni
W skrócie
Praktyczny warsztat pracy dietetycznej z pacjentem chorującym na jadłowstręt psychiczny. Celem szkolenia jest przygotowanie uczestników do prowadzenia pacjentów na różnych etapach choroby oraz pokazanie skutecznej dietoterapii wspierającej proces leczenia.
Dla kogo jest to szkolenie?
Webinar jest skierowany do ekspertów-dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę z zakresu pracy z pacjentem zarówno w zakresie tworzenia programów żywieniowych jak i umiejętności komunikacji w interdyscyplinarnym zespole terapeutycznym.
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu szkolenia.
Czego dowiesz się
jako uczestnik szkolenia
Zapoznasz się z wytycznymi na 2025 rok
dotyczącymi
żywienia oraz suplementacji w anoreksji
Nauczysz się, jak skutecznie ocenić stan odżywienia pacjentów
oraz zaplanować
i wdrożyć plan postępowania żywieniowego KROK PO KROKU
Poznasz zalecenia dotyczące zapotrzebowania
na energię, makroskładniki, witaminy oraz składniki mineralne w I, II, III fazie dietoterapii anoreksji
Dowiesz się, jak planować dietoterapię
na konkretnych przykładach pacjentów
Zrozumiesz
– w oparciu o konkretne przykłady – trudności i zagrożenia związane z pracą z osobami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania
Dowiesz się, jak i kiedy włączyć żywność specjalnego przeznaczenia
do planów
żywieniowych pacjentów
Program szkolenia
1.
Wprowadzenie
do zagadnienia jadłowstrętu psychicznego
2.
Rola
dietetyka w interdyscyplinarnym zespole terapeutycznym oraz cele dietoterapii
3.
Pierwsza
wizyta pacjenta
4.
Zasady
planowania postępowania żywieniowego w poszczególnych fazach terapii
pacjenta
5.
Case study
6.
Warsztat praktyczny
7.
Zagrożenia
w pracy z pacjentem z anoreksją
Zarejestruj się już dziś!
Dołącz do nas, jeśli chcesz być na bieżąco z aktualną wiedzą medyczną i praktyką kliniczną.
Marzena Rojek-Ledwoch
Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w pracy z pacjentem indywidualnym cierpiącym na zaburzenia odżywiania oraz chorobę Parkinsona. Od 12 lat współpracuje z Ośrodkiem Leczenia Nerwic i Zaburzeń Odżywiania „Dąbrówka” gdzie zdobywała doświadczenie w pracy z osobami chorującymi na jadłowstręt psychiczny, bulimię i inne ED (eating disorders). Jest autorką licznych publikacji popularnonaukowych oraz czterech książek dotyczących tematyki żywności i żywienia („Polskie Superfood”, „Dieta #hormony kobiecie i styl życia”, „Zdrowe ciało. Niski indeks glikemiczny”, „Dieta przeciwzapalna” wyd. SBM). Prowadzi wykłady i warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży. Edukuje również seniorów w ramach Uniwersytetów Trzeciego Wieku. Prowadzi szkolenia dla specjalistów z zakresu żywienia w zaburzeniach odżywiania.
Bilety
490,77 brutto
-
Udział w szkoleniu online na żywo
-
Imienny certyfikat uczestnictwa
-
Materiały szkoleniowe opracowane przez prelegentkę
-
Dostęp do nagrania ze szkolenia przez 30 dni