ABC postępowania z pacjentem z trudno gojącymi ranami

Write your awesome label here.
Szczegóły szkolenia
  • Prelegenci: Maja Czerwińska-Rogowska
  • Certyfikat: imienny
  • Czas szkolenia: 90 min
Empty space, drag to resize
Dla kogo jest to szkolenie?
Webinar jest skierowany dla ekspertów-dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat pracy z pacjentem z raną (zwłaszcza trudno gojącą) w gabinecie dietetycznym, w tym w z zakresie zastosowania żywienia medycznego jako wsparcia dietoterapii.
Empty space, drag to resize
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu szkolenia.

Szczegóły szkolenia

Empty space, drag to resize

Czego dowiesz się na szkoleniu?

Podstawy konieczne do zrozumienia kluczowej roli żywienia w procesie leczenia ran

Jak przebiega proces gojenia i dlaczego niekiedy rana nie chce się goić?

Metabolizm procesu gojenia

Czy obecność rany zmienia zapotrzebowanie na składniki odżywcze? (Spoiler: tak!)

Dlaczego pacjent z raną narażony jest na niedożywienie?

Czy jest to częsty problem w tej grupie?

Jacy pacjenci potrzebują wsparcia?

Czy problem gojenia dotyczy tylko pacjentów z niedożywieniem?

Co mówią wytyczne i najnowsze badania

w zakresie żywienia u pacjenta z raną, zwłaszcza trudnogojącą?

Dietoterapia w leczeniu ran

Praktyczne podejście dla profesjonalistów.

Kluczowe składniki odżywcze

w opiece nad ranami: co każdy dietetyk powinien wiedzieć.

Co to jest żywienie medyczne

i dlaczego jest ważnym elementem wsparcia procesu gojenia?

Jaka jest rola dietetyka w terapii pacjenta z raną?

Co w programie

1.

Zrozumienie roli żywienia w leczeniu ran

Dowiedz się, jakie są specyficzne wymagania żywieniowe pacjentów z różnymi typami ran, w tym w przypadku ran pooperacyjnych, owrzodzeń naczyniowych czy owrzodzeń w przebiegu zespołu stopy cukrzycowej

2.

Praktyczne wskazówki: jak zaplanować prawidłową dietę w przypadku pacjenta z raną – wytyczne towarzystw naukowych vs. doświadczenie

Jakie składniki diety są szczególnie ważne dla procesu gojenia ran i jak zapewnić ich odpowiednią ilość w diecie pacjenta? Praca dietetyka z pacjentem z raną - jak to wygląda w praktyce?

3.

Ocena stanu odżywienia i jego wpływ na gojenie się ran

Poznaj narzędzia i techniki oceny ryzyka niedożywienia oraz zasady tworzenia indywidualnych planów żywieniowych wspierających regenerację tkanek

4.

Rola dietetyka w multidyscyplinarnym zespole opieki nad ranami

Zyskaj wiedzę na temat integracji dietetyki z innymi specjalnościami medycznymi w celu optymalizacji procesu leczenia ran, w tym postępowanie w przypadku cukrzycy i innych stanach przewlekłych wpływających na gojenie

5.

Nowoczesne strategie żywieniowe w leczeniu ran

Odkryj nowe podejścia w terapii żywieniowej, w tym zastosowanie żywienia medycznego i kluczowych składników odżywczych, które wspierają proces gojenia się ran.
    Dr n. med. i n. o zdr.

Maja Czerwińska-Rogowska

Dietetyk kliniczny specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków. Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe (www.drmajaczerwinska.pl).
Write your awesome label here.