ABC postępowania z pacjentem z trudno gojącymi ranami
Szczegóły szkolenia
-
Prelegenci: Maja Czerwińska-Rogowska
-
Certyfikat: imienny
-
Czas szkolenia: 90 min
-
Nagranie: dostęp na 30 dni
Dla kogo jest to szkolenie?
Webinar jest skierowany dla ekspertów-dietetyków i
osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą dowiedzieć
się więcej na temat pracy z pacjentem z raną (zwłaszcza trudno gojącą) w
gabinecie dietetycznym, w tym w z zakresie zastosowania żywienia medycznego
jako wsparcia dietoterapii.
Certyfikat
Imienny certyfikat dostępny do pobrania po ukończeniu szkolenia.
Czego dowiesz się na szkoleniu?
Podstawy konieczne do zrozumienia kluczowej roli żywienia w procesie leczenia ran
Jak przebiega proces gojenia i dlaczego niekiedy rana nie chce się goić?
Metabolizm procesu gojenia
Czy obecność rany zmienia zapotrzebowanie na składniki odżywcze? (Spoiler: tak!)
Dlaczego pacjent z raną narażony jest na niedożywienie?
Czy jest to częsty problem w tej grupie?
Jacy pacjenci potrzebują wsparcia?
Czy problem gojenia dotyczy tylko pacjentów z niedożywieniem?
Co mówią wytyczne i najnowsze badania
w zakresie żywienia u pacjenta z raną, zwłaszcza trudnogojącą?
Dietoterapia w leczeniu ran
Praktyczne podejście dla profesjonalistów.
Kluczowe składniki odżywcze
w opiece nad ranami: co każdy dietetyk powinien wiedzieć.
Co to jest żywienie medyczne
i dlaczego jest ważnym elementem wsparcia procesu gojenia?
Jaka jest rola dietetyka w terapii pacjenta z raną?
Co w programie
1.
Zrozumienie roli żywienia w leczeniu ran
2.
Praktyczne wskazówki: jak zaplanować prawidłową dietę w przypadku pacjenta z raną – wytyczne towarzystw naukowych vs. doświadczenie
3.
Ocena stanu odżywienia i jego wpływ na gojenie się ran
4.
Rola dietetyka w multidyscyplinarnym zespole opieki nad ranami
5.
Nowoczesne strategie żywieniowe w leczeniu ran
Maja Czerwińska-Rogowska
Dietetyk kliniczny
specjalizujący się w onkologii i zaburzeniach hormonalnych. Od 2015 pracuje w
szpitalnym zespole żywieniowym, gdzie zajmuje się przede wszystkim pacjentami niedożywionymi
i żywionymi dojelitowo. Autorka licznych publikacji i szkoleń dla dietetyków.
Wykładowca Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Prelegentka na
konferencjach krajowych i międzynarodowych. Swoją wiedzę popularyzuje
nagrywając podcast i pisząc artykuły naukowe i popularnonaukowe (www.drmajaczerwinska.pl).