szkolenie online

Jak zapewnić o…mega wsparcie żywieniowe pacjentom onkologicznym?

W XXI wieku choroba nowotworowa wciąż jest drugą przyczyną zgonów wśród dorosłych, a zachorowalność na nowotwory rośnie. Ryzyko niedożywienia i niedożywienie stanowią ważny problem w terapii chorych onkologicznie.
szkolenie online

Jak zapewnić o…mega wsparcie żywieniowe pacjentom onkologicznym?

W XXI wieku choroba nowotworowa wciąż jest drugą przyczyną zgonów wśród dorosłych, a zachorowalność na nowotwory rośnie. Ryzyko niedożywienia i niedożywienie stanowią ważny problem w terapii chorych onkologicznie.

Dla kogo? 

Webinar jest skierowany do dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat kluczowych składników odżywczych u pacjentów onkologicznych, w tym w z zakresie zastosowania żywienia medycznego jako wsparcia dietoterapii.

Szkolenie prowadzi

mgr Maria Brzegowy 

Dietetyk, specjalista żywienia klinicznego. W obszarze jej zainteresowań zawodowych znajduje się przede wszystkim: chirurgia bariatryczna, wsparcie żywieniowe w chorobach nowotworowych, żywienie do- oraz pozajelitowe. Nauczyciel akademicki, w trakcie ostatniego etapu realizacji pracy doktorskiej. Dietetyk Narodowego Instytutu Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Krakowie, członek Zespołu Żywieniowego Szpitala.

Co w programie?

Typy nowotworów

Omówimy typy nowotworów, które wiążą się z nawet 70% prawdopodobieństwem rozwoju niedożywienia u pacjentów.

Składniki odżywcze

Wskażemy, na jakie składniki odżywcze pacjent onkologiczny powinien zwrócić szczególną uwagę.

Skutki uboczne terapii

Podzielimy się praktycznymi wskazówkami, w jaki sposób możesz pomóc pacjentowi w radzeniu sobie ze skutkami ubocznymi zastosowanej terapii onkologicznej (chemioterapia, radioterapia, leczenie chirurgiczne).

Dobór
ONS / FSMP

jak dobrać odpowiedni ONS/FSMP do indywidulanych potrzeb pacjenta onkologicznego.

Co otrzymasz w ramach szkolenia?

Podczas szkolenia dowiesz się:

1

Jakie składniki

diety są szczególnie ważne dla osób chorych na nowotwory i jak zapewnić ich odpowiednią podaż w diecie?
2

W jakich

typach nowotworów ryzyko niedożywienia pacjentów jest największe?
3

Jakie są

przyczyny i konsekwencje niedożywienie u pacjenta onkologicznego?
4

Co to jest

żywienie medyczne i dlaczego jest ważnym elementem wsparcia w leczeniu onkologicznym?
5

Dlaczego

dietetyk odgrywa kluczową rolę we wsparciu pacjentów onkologicznych?